Gepubliceerd 26-03-2012 17:03 Hoe TILBURG zijn neus stoot

  • Datering van de gebeurtenis: 24-01-1951


Op woensdagmorgen 24 januari 1951 staat de Lockheed Constellation ‘TILBURG' op Schiphol klaar om te vertrekken naar New York. Het is mistig die ochtend. Maar het toestel, met acht bemanningsleden en 44 passagiers, krijgt toch toestemming om te vertrekken.
Direct na het loskomen van de startbaan schakelde de piloot over, vanwege de mist, op instrumentvliegen waarna men nog een stoot op het neuswiel voelde.
Het bleek dat, met het reeds ten dele ingetrokken neuswiel, nogmaals de baan was geraakt. Hierdoor was de constructie van het neuswielonderstel dusdanig ontzet geraakt dat het onderstel noch in de ‘op-' noch in de ‘neer'-stand kon worden gezekerd.

De gezagvoerder maakte vervolgens een wijde boog boven de Noordzee om brandstof te dumpen, terwijl ondertussen op Schiphol alles in gereedheid gebracht werd voor de naderende noodlanding.
Omdat het toestel pas op het laatste moment op het kapotte neuswiel terecht mocht komen, moesten de 44 passagiers met het cabinepersoneel, om zoveel mogelijk gewicht achterin te houden, bij elkaar achterin het toestel plaatsnemen.
Het toestel landde met de neus omhoog, op de hoofdwielen onder de vleugels, en het toestel zakte enkele meters voorbij het einde van de landingsbaan voorover en schuurde daar over de grond, waarbij de neus van ‘TILBURG' werd beschadigd.

Zowel de bemanning als de passagiers konden het toestel ongedeerd verlaten.
Zonder gebruik te maken hedendaagse traumateams vertrokken de passagiers en bemanning s‘avonds met een andere Constellation alsnog naar New York.

Nu, met de veel later aangebracht neus met ingebouwde radar, bestaat de ‘TILBURG' nog steeds. Geverfd in de kleuren die het toestel nooit heeft gehad. Als enige nog bestaande Lockheed Constellation in Engeland. In het Science Museum in Wroughton.

Met dank aan Herman Dekker voor de gegevens
en aan Mike Hopwood en Herman Dekker voor de foto's.

Zie ook:
1948:
http://www.geheugenvantilburg.nl/component/option,com_raadplegen/Itemid,11/id,2428/

1973:
http://www.geheugenvantilburg.nl/component/option,com_raadplegen/Itemid,11/id,1239/

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: luchtvaartincidenten vliegtuig vliegtuigen

  •   Frans Kense
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.