Gepubliceerd 18-03-2012 15:28 Saint-Tropez ... Smidspad

  • Datering van de gebeurtenis: jaren -60

VERTELLING XIX (uit Bouwjaar1945 van Jan Kwantes)

(...) In de jaren '60 waren er in Knokke aan de Belgische kust veel Tilburgerse jongelui te vinden die daar vakantie vierden. Ik was er verschillende keren bij. De ene keer ging ik liften, de andere reed ik mee op de scooter of reed met de bestelwagen. We verbleven in de meeste gevallen met vrienden in een tentje op camping Retranchement in Cadzand. Dat we op vlak bij het strand zaten was mooi meegenomen, zo konden we in zee zwemmen om ons op te frissen. Maar eigenlijk kwamen de meesten van ons er uit liefde voor de muziek, de discotheek, het dansen en elkaar. We trokken er tot laat in de nacht op uit naar La Barque à Jac in Zeebrugge, een dancing in de vorm van een boot, waar Jac en Ziggi hun dansjes demonstreerden op een sloep, die als bar fungeerde. Ook Club Black&White in Knokke werd frequent bezocht. Er werd veel Franse muziek gedraaid van Johnny Hallyday, de rock&roll-ster, en Marc Aryan, maar ook van The Roling Stones. Men ontwikkelde er eigentijdse dansjes, met pasjes voor en achter en op een rij. Iedereen kon binnen een mum van tijd aansluiten en meedoen. Velen ondernemende jongelui uit Tilburg en ook Nijmegen lieten zich hierdoor inspireren en namen deze ideeën mee naar huis. De Franse muziek van de eerder genoemde zangers, maar ook van Francoise Hardy, Claude Francois en Richard Anthoy, was al snel te koop in de discobar van V&D. Ze vlogen als warme broodjes over de toonbank. Jongelui kwamen er uit school heen om daar de nieuwste muziek te luisteren en in de lunchroom met elkaar bij te kletsen. Ook de discotheken kregen al ras een plaats in Tilburg. Jonge gasten als Marcel van Vliet, Hans Borgaerts, Loek van Ierland en Marcel Sanders namen het initiatief voor discotheek Saint-Tropez. Theo van Broekhoven aan het Smidspad was bereid om zijn zaal achter het café aan hen te verhuren. Ieder weekend moest het interieur, dat deed denken aan het fameuze Barque à Jac, worden opgebouwd en afgebroken. De witte piano met het bedieningspaneel voor de muziek en licht, zaterdags erin en zondagnacht er weer uit. Er heerste een fantastische sfeer, het was leuk om er met je vrienden of vriendin te zijn en er de laatste ontwikkelingen te volgen. De jonge mensen kwamen er uit heel Brabant naar toe. Er werd voorgedanst door Jan Schellekens, ja die!. Hij had in Knokke en Zeebrugge gewerkt en zijn ogen goed de kost gegeven. Maar ook elders ontstonden vergelijkbare dancings, ook wel sozen genoemd. Zo herinner ik me in Tilburg onder andere Saint Nazaire, La Cabane en De Looiersbeurs. Toen ik in 1965 even uit Tilburg weg was vanwege het vervullen van mijn militaire dienstplicht is Saint-Tropez verhuisd en waren de oprichters al weer met andere dingen bezig. (...)

foto 1 en 2 1964 Discobar van V&D 1964

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: discotheken Smidspad (Tilburg) uitgaansleven

  •   Jan Kwantes
  •   11    1    1 

Reacties

Roel Hindriks schreef op 12-11-2013 23:05
De start van Club Saint Tropez werd veroorzaakt door wat we zagen in Oosterhout en daarna in Knokke en heb ik inderdaad samen met Loek van Ierland en Hans Borghaerts georganiseerd, met hulp van Max Adriaens en Hans Colen. De eerste avond was georganiseerd in de bovenzaal van een restaurant op de Spoorlaan, waar we voortijdig moesten ophouden want het aantal dansende tieners was te groot om het kalk van het op begane grond gelegen restaurant intact te laten. Vervolgens hebben we de club verplaatst naar het Korvelplein om daarna pas naar het Smidspad te gaan. Tegen die tijd hadden mijn ouders ingegrepen want (opnieuw) gingen mijn schoolresultaten teveel lijden onder mijn feest ambities.

Jan Kwantes schreef op 13-11-2013 10:26
Hallo Roel, Leuk dat je de details nog kunt invullen van de start van Saint Tropez, zijn initiatiefnemers, waaronder jijzelf, en de omzwervingen die leidden tot de vestiging aan het Smidspad.
MvG Jan Kwantes

Guus bierens schreef op 14-11-2013 07:35
Hi jan I do it English because my Dutch is not all that good anymore I left holland in 1964 for Canada I was surfing on the internet and run in to your article About saint-tropez A very nice article .some how I feel I know you . Me and my bro Henk and Roel Hendricks ,Ad vRaak and Loek v ierland and Hans Borghaerts where buddy,s for many years , spend many hours In Saint tropez op smids pad . Got drafted in the army in 1962 spend most my time in Celle Germany after thatin 1964 I emigrated to Canada .It good to read some of the old story's about Tilburg .It brings back a lot off good memory,s . jan thanks for writing the story about Saint-Tropez Best regards Guus Bierens @ bierensj@hotmail.com

Jan Kwantes schreef op 15-11-2013 16:55
Hello Guus, bedankt/thanks . . could not send a mail to bierens@hotmail.com . . was undeliverable?
Groetjes Jan Kwantes
sejaa@live.nl

Dennis Dekker schreef op 15-11-2013 20:19
Hallo Jan, het juiste e-mailadres is bierensj@hotmail.com. Ook is het als geregistreerde gebruiker mogelijk een bericht te sturen via de profielpagina van Guus. Deze pagina is te bereiken door op zijn naam te klikken. Groet en een fijne avond, Dennis

RCJLMJanssens schreef op 02-12-2013 19:46
Beste Jan,

Las je verhaal in het geheugen van tilburg.Al de namen die je noemt herken ik van toen .Ook Guus en Henk die naar Canada zijn vertrokken .Heb zelf ook enkele verhaaltjes geschreven met mijn officiele naam RCJLMJanssens beter bekend als Duc Janssens trouw bezoeker van St.Tropez Cadzand en Knokke toen.
Je vergeet nog Het Bakse Ven waar we in de zomer te vinden waren .Op het Odulphus zat ik naast Hans Borghouts in de eindexamenklas en wij zakten beide dat vergeet je nooit meer .

Hartelijke groet Duc Janssens

Jan Kwantes schreef op 03-12-2013 17:09
Dag Duc,
Dus jij bent ook een dansliefhebber aan de Belgische kust, SimSam en Hommelussoos, dat hebben we gemeen, maar ook het Baksche Ven. Daar was ik in de zomer vaak, maar ook 's winter om te ijshockeyen, als we tenminste ijsvrij kregen van rector Brands. Het ga je goed Duc . .
Groetjes Jan Kwantes

RCJLMJanssens schreef op 07-01-2014 14:02
Dag jan.
Weet waar wij elkaar van gekend hebben.Zaten beide met E.de Groot in de Rdactie van PIT het schoolblad van Odulphus.
Dat moet in 1962 geweest zijn.In mijn archief heb ik een krantenartikel waarin de redacties van Tilburgse schoolbladen staan die reageren op in oorlogsfilm De Langste Dag .Ik zal je een afschrift sturen als je dat wilt?

Met groet Duc Janssens

Leibbrand schreef op 26-05-2014 18:52
Ik spaar metalen consumptiepenningen van discotheken .
Mis die van Club ST Tropez Tilburg .
Dit is een aluminium penninkje met bovenstaande tekst vermoedelijk gebruikt voor consumptie, Wie heeft er nog een voor mij.
groeten F.Leibbrand

havix schreef op 15-01-2019 16:03
Ik heb daar een aantal keer met een bandje opgetreden, met Hein van de Bogerd (drum) en nog 2 anderen van wie ik de naam kwijt ben. Wie helpt?

havix schreef op 15-01-2019 16:03
Ik heb daar een aantal keer met een bandje opgetreden, met Hein van de Bogerd (drum) en nog 2 anderen van wie ik de naam kwijt ben. Wie helpt?


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media


Gerelateerde verhalen