Help elkaar - koop Tilburgse waar !

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de 20e eeuw


In mijn jongere jaren, in de jaren vijftig van de vorige eeuw was bovenvermelde leuze ‘vaste prik' in een groot aantal winkeletalages in Tilburg.
Maar ook Het Nieuwsblad van het Zuiden liet zich in dezen niet onbetuigd, tussen allerlei advertenties van plaatselijke middenstanders door. Het was nog een ‘overblijfsel' uit de vooroorlogse ‘crisisjaren dertig'.

We zaten namelijk in de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog, tegelijkertijd kwamen er allerlei importproducten op de markt, maar ook leveranciers uit de rest van Brabant (en Nederland) ‘ontdekten' Tilburg.

Er dreigde met name in de tweede helft van dat decennium ook enige stagnatie op te treden in de opkomende economie en de ‘eerste' werklozen meldden zich bij het Arbeidsbureau. We noemden dat ook een beetje ‘een crisistijd'. De emigratie naar landen als Canada, Australië en Nieuw-Zeeland was in volle gang.

Ik herinner het me nog goed. Ik kwam pas van de HBS (St. Odulphuslyceum) en het was niet eenvoudig om meteen werk te vinden. En eigenlijk was dat wel nodig want het was niet voor me ‘weggelegd' om overdag verder te studeren. Ja, zo vanzelfsprekend was dat destijds niet voor een ‘arbeidersjongen', zoals ik.

Ik moest er gisteren weer aan denken. We zitten opnieuw in een crisis, veel ‘erger' dan destijds; iedereen ziet en voelt dat om zich heen aankomen.

Maar ik hoorde gisteren ook iemand op de radio zeggen: Help elkaar, koop Nederlandse waar!

Het komt weer terug .....

De hiernaast staande afbeelding toont (links aan de Oude Markt) het Arbeidsbureau omstreeks 1955. Het werd in mei 1960 afgebroken.
Bron: BeeldOnline

Louis Sparidans