Honde(n)kar in Tilburg (2)

  • Datering van het voorwerp: jaren 1900 - 1930

 

Een aanvulling op het verhaal van Corrie van lieshout, met het tragische verhaal over haar opa die in 1924 verongelukte. Hij was bakker in de Sint Josephstraat en had - net als vele (kleine) middenstanders in die tijd - een hondenkar om alle bestellingen tot in de verre omtrek bij zijn klanten thuis te brengen.

In het fotoarchief van het RAT (Beeldonline) vond ik nog een paar mooie foto's uit die tijd ! Onvoorstelbaar nu, honderd jaar later met al die andere nieuwe vervoersmiddelen die we in de 20ste en 21ste eeuw hebben gekregen.

 

Foto 1: Hondenkar met melkkannen van boerderij aan de Rielseweg 57 in Tilburg (1915)

Foto 2: Hondenkar van Bakker Bart Maas uit de Herstalsestraat nummer 46
(foto gemaakt voor 1938, want toen verhuisde die bakker)

Foto 3: Hondenkar met de jongens Cor en Janus de Brouwer in Goirle. Naast de hondenkaar staat de Oostenrijkse jongen Jan Marschall, die na de Eerste Wereldoorlog naar Goirle kwam om aan te sterken en er lang is blijven wonen. (1925)

Foto 4: Hondenkar van een Tilburgse groentenhandelaar op het (huidige) Sint Annaplein (toen had het plein nog een andere naam) (1912)

Foto 5: Hondekar op de Oude Markt voor de winkel van de gezusters Van Riel op nummer 6(?) met op de achtergrond de oude Gemeentehuis dat in 1971 is gesloopt. (1914)

 

Foto's RAT

 

Mieke-Nelie vd Heijden

Media