Ook de pastoor drooggelegd

  • Datering van de gebeurtenis: 1925/'26


In de vijftien jaar vanaf 1921 dat er tijdens de kermisweek in Tilburg geen sterke drank mocht worden verkocht, stond Tilburg dus een week bijna droog, want bier mocht wel.

In een boek over de krantenhistorie ‘Erfstukken' uit 1999, staat het volgende verhaal over een Tilburgse pastoor in die jaren, dat wel bijzonder is maar niet erg geloofwaardig.

‘De Tilburgers lieten zich niet ringeloren. Ze sloegen gewoon een flinke voorraad gedistilleerd in. In 1925 bleek dat de grote leveranciers in de week voor de kermis meer jenever leverden dan anders in een hele maand.
De openbare dronkenschap bereikte een record in 1926, de ene na de andere kastelein werd bekeurd. Uit België kwamen smokkelaars met nieuwe voorraden.
Ze leverden onder meer cognac aan een pastoor die zijn natje niet kon missen.
De Belgen boorden onder in de fles hele kleine gaatjes en lieten de cognac eruit lopen. De fles vulden ze daarop met thee. De pastoor was onaangenaam verrast, maar was uiteraard niet in de positie om te reclameren!'

Bijgaand een etiket van de lokale ‘Cognac Vieux', van de firma Wed.P.J.Knegtel, Wijn- en Gedistileerdhandel uit de Heuvelstraat, RAT-40364.