Joop den Uyl en La Poubelle

  • Datering van de gebeurtenis: 6 mei 1981


La Poubelle in Tilburg, zo las ik onlangs, bestaat al meer dan dertig jaar. Pater Poels schijnt een van de oprichters te zijn. Om eerlijk te zijn, ik kende het tot voor kort nog niet, maar ja, wat wil je, ik woon al meer dan vijftig jaar niet meer in Tilburg.

La Poubelle (Frans voor ‘vuilnisbak') vind ik een leuke naam voor een kringloopbedrijf en trouwens het klinkt ook nog zo mooi (belle !)

Laatst vertelde me iemand dat La Poubelle aan de Stedekestraat is begonnen, waardoor mijn interesse extra werd vergroot, want niet ver daarvandaan ben ik geboren en getogen.

Daar komt bij dat ik gisteren een paar foto's op internet aantrof die uit die beginperiode dateren. Ik plaats ze hiernaast. Aan het ‘Geheugen van Nederland' ontleen ik voorts de volgende toelichting:

Joop den Uyl, lijsttrekker van de PvdA, bezocht op 6 mei 1981 La Poubelle, een winkel met tweedehands spullen in Tilburg. De spullen werden door bewoners van een thuislozenhuis opgeknapt en verkocht. Den Uyl was door Frans Monsieurs, een medewerker van La Poubelle, met een bakfiets naar de winkel gebracht. Achter de bakfiets liep "Het Socialistisch Orkest".

Dezelfde medewerker bood hem een regenjas aan en riemen 'om de buikriem te kunnen aansnoeren'. De PvdA kwam op voor mensen met lage inkomens. De slechte economische omstandigheden en de hoge werkloosheid hadden een daling van de koopkracht en de welvaart veroorzaakt.

In de politiek leidde deze situatie tot een discussie over de inkomensverdeling. De vraag was of rijken en mensen met middeninkomens meer moesten inleveren om de gezinnen met lage inkomens zoveel mogelijk te ontzien en of het minimumloon hoger moest komen te liggen dan de laagste uitkeringen.

Eigenlijk is er sindsdien nog niet zoveel veranderd. Opnieuw zijn de economische omstandigheden ‘niet zo best'. En is de inkomensverdeling intussen wel zoveel verbeterd?
Oordeel zelf.

Alleen, Joop den Uyl leeft niet meer. Geboren in 1919, stierf hij in 1987.



Louis Sparidans, Grave

Media