Gepubliceerd 11-01-2012 15:58 Lezers

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie bijschriften

DE LEESFOTO's van Jos Naaijkens en Inez Tuerlings-van den Elsen

Lezen op zondag

Jos Naaijkens weet het zeker. Foto 1 moet op een zon-, feest- of andere hoogtijdag genomen zijn. Want: 'Alleen op die dagen gingen de schuifdeuren tussen de huis- en de voorkamer open en was deze ruimte toegankelijk'. Begin jaren vijftig zit Jos zit in het gezelschap van zijn zusjes Kuifje in Amerika te lezen. Letterlijk stuk gelezen heeft hij dat boek, want het was lang zijn enige 'Kuifjesboek'. 'In mijn boekenkast prijken nu alle Kuifjesboeken'.

Bij foto 2 schrijft Inez Tuerlings-van den Elsen: 'Zondag 4 oktober 1959. Eerst met de hele familie naar de zondagsmis, daarna naar de parochiebibliotheek bij de fratersschool op het Molenbochtplein. Oudere mannen beheerden er vrijwillig de "katholieke bibliotheek" en legden een stapeltje boeken voor ons neer, waar we uit konden kiezen. Wij waren een echte "leesfamilie", dus op zondag lekker een goed boek uitzoeken en dan de hele dag zitten lezen'.

Fotobijschriften

1 Maij, José en Jos (v.l.n.r.) Naaijkens thuis. Tilburg, begin jaren vijftig. (Jos Naaijkens)

2 Kinderen Van den Elsen. Tilburg, 1959. (Inez Tuerlings-van den Elsen).

Deze bijdrage komt uit het fotoboekje 'Lezen altijd overal. Leesfoto's 1865-2011'. De Stichting dr. P.J. Cools msc geeft elk jaar bij gelegenheid van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' een boekje uit dat iets te maken heeft met boeken en lezen. Voor de editie-2011 stelde Joep Eijkens een door Janine Hendriks vormgegeven fotoboekje samen onder de hierboven genoemde titel. Het boekje bevat 83 door mensen uit Midden-Brabant ingezonden foto's - meestal afkomstig uit hun familiealbum - met bijschriften en begeleidende teksten. Voor het Geheugen van Tilburg maakte Eijkens een selectie.

(De tussen haakjes geplaatste naam bij de fotobijschriften betreft degene die de foto ingezonden heeft. Een asterisk achter een naam betekent dat de inzend(st)er de foto voorzover bekend zelf gemaakt heeft).Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: lezen

  •   Joep Eijkens
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.