Gepubliceerd 07-01-2012 17:20 Mobilisatie 1914

Datering van de gebeurtenis: 1914


Een tijdje geleden ontving ik van een familielid (nogmaals bedankt, Perry!) nevenstaande foto waarop drie van mijn ooms zijn afgebeeld. Het zijn de drie broers van mijn moeder, die ik alledrie goed heb gekend. De familie van Iersel, allemaal geboren in Tilburg, in de Hasselt.

V.l.n.r. : Ome Walther (Waltherus Petrus, geboren in 1893), ome Kees (Cornelis Woutherus, 1892-1972) resp. ome Willem (Wilhelmus Fransiscus Maria, 1894-1980).

Vanaf augustus 1914 werden zij, zoals alle 'weerbare mannen' toentertijd, ingelijfd in militaire dienst op grond van de mobilisatiewet, waartoe de Nederlandse regering op 31 juli 1914 had besloten.

De eerste wereldoorlog (1914-1918) brak namelijk op 1 augustus 1914 uit met de oorlogsverklaring van Duitsland aan Rusland en Nederland vreesde daar ook bij betrokken te raken, ofschoon ons land uitdrukkelijk te kennen had gegeven neutraal te willen blijven.

Voor (mijn) opa en oma van Iersel was het begin van de oorlog evenwel genoeg reden om hun drie zonen in uniform te laten fotograferen.
Je kon nooit weten hoe het af zou lopen. Dan hadden ze in elk geval nog een foto van hun zonen.

Het voert te ver om in het kader van het 'Geheugen van Tilburg' tezeer in te gaan op deze oorlog, met meer dan vijftien miljoen doden, onder vaak erbarmelijke omstandigheden!
En dat, terwijl men er aanvankelijk vanuit ging dat de oorlog met Kerst 1914 wel afgelopen zou zijn .....

Nederland kon uiteindelijk ook neutraal blijven (in tegenstelling tot België) en de Nederlandse militairen (zo ook mijn ooms) werden vooral ingezet voor de grensbewaking alsook voor de vele Belgische vluchtelingen die in Tilburg werden opgevangen. Zodoende hebben mijn ooms de oorlog overleefd.

Via BeeldOnline van het RAT en de website 'Het Geheugen van Nederland' plaats ik hiernaast nog een paar afbeeldingen die betrekking hebben op die mobilisatie in 1914.

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Eerste Wereldoorlog Grenzeloos Tilburg 1914-1918 mobilisatie

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    1 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.