Tilburg - Hakendover

  • Datering van de gebeurtenis: 20e eeuw


"Ken je Hakendover niet? ", zo vroeg me een tijdje terug iemand uit Tilburg.

Hij had een verhaaltje van me op het GvT gelezen over Tilburgse bedevaarten en miste daarbij ‘Hakendover'. Eerlijk gezegd, nee, ik kende het niet.

Het liet me niet los en daarom ben ik er gisteravond toch naar op zoek gegaan en wat blijkt? Inderdaad, ook naar Hakendover gingen Tilburgers in het verleden (en misschien nu nog?) op bedevaart.

Hakendover ligt in België, vlakbij Tienen, praktisch op de taalgrens met Wallonië. Met name op 2e paasdag is er ‘feest'. Er wordt dan de zogenaamde ‘paardenprocessie' gehouden.
De processie begeeft zich over de akkers naar het topje van de Tiense Berg, zowat de 'poort' naar de vruchtbare Haspengouw. Daar stormen de paarden in drie rondjes rond het volk waarna ze de zegen krijgen.

Op 16 en 17 januari (binnenkort dus weer) houden ze er een nog merk­waardiger bedevaart, nl. die van het zogenoemde ‘Dertienmaal'. Een volledig Dertienmaal omvat dertien rondjes tussen de kerk van de Goddelijke Zaligmaker en de O.L.V. ten Steenkapel te Grimde (waar volgens de overlevering Drie Maagden zouden begraven liggen), in totaal ongeveer 42 km.

Ook Tilburgers gingen er in de vorige eeuw nog naar toe, getuige bijgevoegde foto's. Geen idee waarom. Gaat het om paardenliefhebbers?
Of zou het te maken kunnen hebben met die drie maagden die er begraven zouden zijn?

Bron: o.a. Wikipedia

Louis Sparidans, Grave

 

Media