Lezers

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie bijschriften

DE LEESFOTO's van Henny Staps en Anita Oprinsen-van Iersel

Communicantjes

'Communicantje Frank Staps en opa Eduard Leenhouwers lezen samen in het communie-album 4 juni 1961' noteert Henny Staps bij foto 1.

Mooi is de tekst van Anita Oprinsen-van Iersel bij háár communiefoto (foto 2):

'Het is voorjaar 1965. Mijn ouders Phil Cuypers en Wil van Iersel, mijn zus Linda en ik wonen in de Veestraat op nummer 121 boven onze Végé-winkel. Ik ben zes jaar en doe vandaag mijn Eerste Heilige Communie. Terwijl iedereen volop aan het feesten is ben ik vooral blij met al die mooie nieuwe boeken die ik gekregen heb. Heerlijk even rust in de keuken! O ja, ik kreeg ook een nieuwe fiets. En lezen doe ik nog steeds graag'.

Fotobijschriften

1 'Communicantje Frank Staps en opa Eduard Leenhouwers lezen samen in het communie-album'. Tilburg 1961. (Henny Staps).

2 'Mijn Eerste Heilige Communie'. Tilburg, 1965. (Anita Oprinsen-van Iersel).

Deze bijdrage komt uit het fotoboekje 'Lezen altijd overal. Leesfoto's 1865-2011'. De Stichting dr. P.J. Cools msc geeft elk jaar bij gelegenheid van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' een boekje uit dat iets te maken heeft met boeken en lezen. Voor de editie-2011 stelde Joep Eijkens een door Janine Hendriks vormgegeven fotoboekje samen onder de hierboven genoemde titel. Het boekje bevat 83 door mensen uit Midden-Brabant ingezonden foto's - meestal afkomstig uit hun familiealbum - met bijschriften en begeleidende teksten. Voor het Geheugen van Tilburg maakte Eijkens een selectie.

(De tussen haakjes geplaatste naam bij de fotobijschriften betreft degene die de foto ingezonden heeft. Een asterisk achter een naam betekent dat de inzend(st)er de foto voorzover bekend zelf gemaakt heeft).



Media