Lezers

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie bijschriften

DE LEESFOTO van Inez Tuerlings-van den Elsen

Ingelijst - mét een plukje haar

Familiefoto's worden vaak ingelijst. Zoals de foto van Sjaak van den Elsen. Vanwege zijn baardje én de naam van zijn winkel stond hij in Tilburg bekend als 'De Sik van De Gunst'. Maar wat doet dat plukje haar daar? "Onze pa werd altijd door mij geknipt omdat de kapper hem veel te kaal maakte", antwoordt Inez Tuerlings-van den Elsen. "Toen hij nog leefde, heeft niemand eraan gedacht, een pluk haar apart te houden, dus toen hij in zijn kist opgebaard lag hebben we alsnog een pluk haar eraf geknipt en die zit nu bij deze foto. Hij staat bij een zus in Zuid-Afrika."

Fotobijschrift

1 Sjaak van den Elsen. Tilburg, 1965. (Inez Tuerlings-van den Elsen).

Deze bijdrage komt uit het fotoboekje 'Lezen altijd overal. Leesfoto's 1865-2011'. De Stichting dr. P.J. Cools msc geeft elk jaar bij gelegenheid van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' een boekje uit dat iets te maken heeft met boeken en lezen. Voor de editie-2011 stelde Joep Eijkens een door Janine Hendriks vormgegeven fotoboekje samen onder de hierboven genoemde titel. Het boekje bevat 83 door mensen uit Midden-Brabant ingezonden foto's - meestal afkomstig uit hun familiealbum - met bijschriften en begeleidende teksten. Voor het Geheugen van Tilburg maakte Eijkens een selectie.

(De tussen haakjes geplaatste naam bij de fotobijschriften betreft degene die de foto ingezonden heeft. Een asterisk achter een naam betekent dat de inzend(st)er de foto voorzover bekend zelf gemaakt heeft).