Lezers

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie bijschriften

DE LEESFOTO'S van Joop ter Meulen, Lenie Cuijpers en Toos Andriessen





Een eigen leesplekje

Op foto 1 zien we de kleine Bas ter Meulen met een boekje in zijn bed. Hij is nog te jong om letters te kunnen lezen en daarvan woorden te maken, maar hij is al goed op weg met zijn wijsvingertje. De tweejarige Nick Verhoekx (foto 2) lijkt al zo ver, zo serieus als hij in z'n boekje kijkt. 'Deze foto is gemaakt bij Opa en Oma Cuijpers', schrijft oma Lenie Cuijpers zelf. 'Er waren altijd boekjes voor Nick, dit was toch wel zijn plekje, naast de tv en onder de trap'. Inmiddels zit het manneke in groep 4, is 'dol op lezen en ook héél goed in begrijpend lezen'.

Ook de jongen op foto 3 heeft een mooi eigen plekje gevonden: onder een oude tafel op de Tilburgse Kruikenmarkt. Hij is trouwens een van de weinige striplezers in dit boekje.

Fotobijschriften

1 Bas ter Meulen. Berkel-Enschot, 1978. (Joop ter Meulen*).

2 'Kleinzoon Nick Verhoekx op z'n vaste leesplekje'. Tilburg, 2005. (Lenie Cuijpers*).

3 Lezende jongen op Kruikenmarkt. Tilburg, 1979. (Toos Andriessen).

Deze bijdrage komt uit het fotoboekje 'Lezen altijd overal. Leesfoto's 1865-2011'. De Stichting dr. P.J. Cools msc geeft elk jaar bij gelegenheid van de boekenmarkt 'Boeken rond het Paleis' een boekje uit dat iets te maken heeft met boeken en lezen. Voor de editie-2011 stelde Joep Eijkens een door Janine Hendriks vormgegeven fotoboekje samen onder de hierboven genoemde titel. Het boekje bevat 83 door mensen uit Midden-Brabant ingezonden foto's - meestal afkomstig uit hun familiealbum - met bijschriften en begeleidende teksten. Voor het Geheugen van Tilburg maakte Eijkens een selectie.

(De tussen haakjes geplaatste naam bij de fotobijschriften betreft degene die de foto ingezonden heeft. Een asterisk achter een naam betekent dat de inzend(st)er de foto voorzover bekend zelf gemaakt heeft).





Media