Van school naar kluswoning

  • Datering van de gebeurtenis: Van 1938 t/m 2011

Wie wil er niet wat (bij)klussen in de huidige crisistijd?

Mijn oude lagere school, de voormalige Pius X-school aan de Theresiastraat (later omgedoopt naar "De Havervelden" resp. "De Stappen") ondergaat namelijk binnenkort een (bijna) volledige metamorfose. Ik reed er enkele weken geleden, uit nostalgie, nog eens langs.

Ik wist het, ruim een jaar geleden werd ie definitief gesloten en was ik er nog bij, bij een reünie van (oud)buurtbewoners en oud-leerlingen. Ik schreef er al eens eerder over.

Er worden ‘kluswoningen' van gemaakt, zo vertelt de aannemer op zijn site. Dat betekent dat de schoollokalen worden omgebouwd tot zeven casco-woningen, ieder met een eigen voordeur en met behoud van de oorspronkelijke hoogte van de lokalen (3.50 meter, toemaar!).

Goed geïsoleerd, tuindeuren op het zuiden richting de oude speelplaats, waarop door de Stichting Stadstuin Theresia een semi-openbare stadstuin zal worden ingericht.

De bedoeling is dat de kopers de woningen zelf afbouwen, d.w.z. indelen naar eigen wens, wanden, vloeren en plafonds zelf afwerken, een eigen badkamer en keuken installeren enz.

Echt iets voor doe-het-zelvers of om samen te doen met familie en vrienden, naar eigen smaak en in een eigen tempo. Als ik in Tilburg zou (willen) wonen was dat het overwegen waard. Genieten van de rustige oude wijk, dicht bij het centrum, bijna een leven ‘van de wieg tot het graf'.

De oorspronkelijke school is namelijk gebouwd in mijn geboortejaar (1938) en ik zat er van 1944 t/m 1950. Ik ben dan ook in de wijk Theresia geboren en heb er tot aan het begin van de jaren zestig gewoond.

Bijgaand een paar foto's die ik er vorig jaar tijdens de reünie nog maakte.
Wat een herinneringen! Maar, ik vind het desondanks toch een mooi project!


Louis Sparidans, Grave