Trouwboekje (3)

  • Datering van de gebeurtenis: 1948 - 1950

In mijn vorige bijdrage aan het GvT onder de titel Trouwboekje (2) uit 1948, citeerde ik uit de bijlage 'Korte onderrichtingen en nuttige wenken voor gehuwden' aangaande het al dan niet gebruiken van voorbehoedsmiddelen tijdens het 'huwelijksgebruik' (wat een woord!).

Let wel, het gaat nog over de kerkelijke huwelijksmoraal in het katholieke Tilburg rond 1948! Een korte herhaling:

Bij het huwelijksgebruik is verboden elke handeling, gesteld om het verwekken van kinderen onmogelijk te maken; men pleegt aldus geen huwelijksgebruik meer, maar huwelijksmisbruik en maakt zich schuldig aan de wraakroepende zonde van onkuisheid tegen de natuur.

Man en vrouw mogen derhalve niet luisteren naar mondelinge of schriftelijke raadgevingen, om door zondige handelingen, hetzij zonder behulp van voorbehoedmiddelen (Onanisme), hetzij met behulp van voorbehoedmiddelen (Nieuw-Malthusianisme) het aantal kinderen te beperken.

Zij moeten die handelingen als onzedelijk verafschuwen, volgens plicht en geweten handelen en groot vertrouwen hebben op God, die hun de kinderen schenkt en hen ook zal bijstaan om ze te kunnen opvoeden.

Met 'onanisme' werden alle vormen van zelfbevrediging bedoeld, zo luidt een nadere toelichting (masturberen etc.). Met 'Nieuw-Malthusianisme' (voorloper van de later bekend geworden beweging 'NVSH' de Nederlandse Vereniging voor Sexuele Hervorming) bedoelde men de toentertijd echte voorbehoedsmiddelen, zoals condooms e.d.

Maar om de mensen écht bang te maken werd in de 'korte onderrichtingen enz.' opgesomd wat een en ander volgens de katholieke geloofsleer betekende en waar het wel niet toe zou kunnen leiden (ik citeer):

  • 1. een daad van laffe en brutale zelfzucht
  • 2. een der zwaarste zonden van ontucht
  • 3. een der zwaarste zonden tegen de liefde jegens elkanders onsterfelijke ziel
  • 4. het vermoordt de zielevrede
  • 5. het verleidt tot heiligschennende biechten en communiën
  • 6. het leidt tot verzwakking en afval van het heilig geloof
  • 7. het neemt de eerbied en de achting voor elkander weg
  • 8. het voert dikwijls tot echtelijke ontrouw
  • 9. het maakt niet zelden zenuwziek
  • 10. het ondermijnt de volkskracht

Nooit en te nimmer kan daarom deze handelwijze, die op hemeltergende manier in Gods bestel ingrijpt en zijn heiligste wetten verkracht geoorloofd of slechts kleine zonde zijn.

Ja, onze ouders resp. mijn oudste broer en zuster, die in die tijd trouwden (uiteraard ook nog voor de kerk!) hadden het niet gemakkelijk in die jaren. En Tilburg was bij wijze van spreken toen 'nog katholieker dan katholiek' ......

Een heel ander verhaal dan de Kama Sutra uit de 2e eeuw na Christus, de Indiase handleiding voor jonggehuwden om elkaar te ontdekken en te plezieren!

Louis Sparidans, Grave

Bijgaand nog twee huwelijksfoto's van resp. mijn oudste zus (ons Sjaan met Frans van Bers - afb. 2) en mijn oudste broer (onze Walter met Fien van Weert - afb. 3). Zoals gezegd, beiden trouwden in die jaren en kregen resp. drie en zeven kinderen. Imiddels zijn ze helaas (allevier) al overleden.

Media