Sigarenmakers

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de 20e eeuw resp. eergisteren

Eergisteren ontmoette ik hier ter stede een oude sigarenmaker. Ik kwam met hem in gesprek en toen hij hoorde dat ik oorspronkelijk uit Tilburg kom, vroeg hij me of ik dan niet 'Gulden Vlies' kende.

Jazeker, ofschoon ik er zonder hem niet meer aan zou hebben gedacht, maar in mijn jeugdjaren zat er aan het Wilhelminapark wel degelijk nog een sigarenfabriekje met die naam.

Ik herinner het me nog vaag, want volgens mij is het in de vijftiger jaren van de vorige eeuw nog gesloten. Waarom, weet ik niet want er werden in die tijd namelijk nog volop sigaren gerookt.

Ik heb zelf ook nog lange tijd sigaren gerookt, alleen herinner me uit die jaren vooral de merken Elisabeth Bas, Hofnar, Karel I, Velasques en Willem II. Ik kocht ze bij de koster van Theresia (Leo Donders) die op de hoek van de Theresiastraat / Dr. Ariënsstraat 'zat' en er een sigarenzaak op nahield.

Na mijn HBS-tijd op 'Odulphus' heb ik zelfs nog eens gesolliciteerd als vertegenwoordiger bij een sigarenfabriek nabij Eindhoven, maar ze betaalden te slecht, vond ik.

En als kind spaarden we natuurlijk sigarenbandjes! Had ik die later nou maar niet geruild tegen een kapotte grammofoon, dan had ik tenminste nog iets gehad.

Hoe stom kan een mens zijn ......

Op BeeldOnline van het RAT vond ik nog een paar foto's van 'Gulden Vlies'. Ik plaats ze hiernaast.

Louis Sparidans, Grave

Tilburg Wiki:

Media