Piet de Gruyter & Zonen in Tilburg (2)

  • Datering van de gebeurtenis: 1935-2011

Eerder schreef ik al eens over de vele winkels van de voormalige winkelketen Piet de Gruyter & Zonen, die er verspreid over Tilburg zijn geweest. Tot zij begin jaren zeventig van de 20ste eeuw ten onder gingen aan ... 'niet met de tijd meegaan' en willen vasthouden aan de oude bedrijfsformule van alles in eigen beheer produceren en verkopen.

Rond 1970 liepen de winkels steeds slechter en in 1971 werd de winkelketen overgenomen door de SHV en De Spar, maar dat heeft niet mogen baten.

 

Op mijn andere verhaal kreeg ik leuke reacties van mensen, die ooit bij Piet de Gruyter hadden gewerkt. Van hen hoorde ik dat er nog méer winkels zijn geweest. Bijvoorbeeld op het toen nieuwe Koningsplein en op de nieuwe Westermarkt. Maar ook op het Bart van Peltplein zou er één gezeten hebben, ongeveer waar nu de Jumbo zit ...

Foto 2 laat de winkel in de Gasthuisring zien, de enige die nog als zodanig herkenbaar is. De huidige eigenaar, een landschapsarchitect, heeft er bewust voor gekozen de oude voorgevel, naambord én winkelramen te bewaren voor het nageslacht !

 

Foto 1: affiche uit 1935
Foto 2: Oud pand van Piet de Gruyter Gasthuisring 35
(foto Mieke-Nelie vd Heijden - 2011).

Tilburg Wiki

Media