Gepubliceerd 22-09-2011 12:28 Indië-gangers (4) - de marva's !

  • Datering van de gebeurtenis: 1945 - 1950

Ik heb in een van mijn vorige bijdrages over Tilburgse 'Indië-gangers' in de periode 1945-1950 een fout gemaakt.

Ik schreef dat al onze soldaten in Nederlands-Indië van het mannelijk geslacht waren maar Jan van Boxtel attendeerde mij erop dat hij een tante heeft gehad, die bij de marine in Batavia (het huidige Jakarta) heeft gewerkt; als telefoniste.

Zij had zich kort na de Tweede Wereldoorlog als vrijwilligster gemeld bij de Marva, een afkorting (of beter gezegd een samentrekking) van de 'Marine Vrouwen Afdeling', waardoor ook vrouwen konden dienen bij de zogeheten Nederlandse krijgsmacht.

Daartoe werd de Marva al op 31 oktober 1944 (nog in Londen) opgericht onder het motto: ‘Maak een man vrij voor de vloot en help Indië bevrijden'. Zie afb. 1 hiernaast.

De meeste marva's (zo werden de vrouwen over het algemeen aangeduid) waren werkzaam als secretaresse, typiste, telefoniste of in andere administratieve functies, danwel als verpleegkundige of sociaal werkster; geen echte krijgsmachttaken dus.

Later kwamen er ook vrouwelijke 'milva's' (voor de landmacht) en 'luva's' (voor de luchtmacht), maar voorzover ik weet waren er die nog niet in de 'Indische' tijd.

Jan van Boxtel heeft dus gelijk.

Louis Sparidans

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Indië

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.