Indië-gangers (3) - het thuisfront

  • Datering van de gebeurtenis: 1945 - 1950

Op mijn vorige twee verhalen over Tilburgse Indië-gangers, kreeg ik tot dusver twee reacties. Eén ervan maakt melding van zijn vader, die eind jaren veertig ook in Nederlands-Indië diende en een ander schrijft dienovereenkomstig over haar broer.

Beiden laten overigens expliciet weten dat hun vader resp. broer er nadien nauwelijks ooit over gesproken hebben. Ik herken dat. Ook mijn beide broers hebben na hun terugkeer uit Indië er niet vaak, laat staan veel, over gesproken. Ik kreeg de indruk dat ze er ook niet zoveel hebben meegemaakt en zich er vooral vaak en veel hebben verveeld.

In de gebieden waar zij waren (op de eilanden Celebes en Ambon) was het in de jaren na de Japanse bezetting 'redelijk' rustig. Van anderen, en met name later via kameraden van mijn daar gesneuvelde neef Frans van Iersel gehoord, was het op de eilanden Java en Sumatra daarentegen veel onrustiger.

Het Nieuwsblad van het Zuiden maakte er niet veel melding van, behalve dan als er een Tilburger sneuvelde. Er was vooral vaak nieuws via het thuisfront in Tilburg aan de hand van brieven en foto's die 'onze jongens' naar huis stuurden of naar hun verloofdes.

Zoals nevenstaand stuk uit een editie van "Het Nieuwsblad" uit april 1949. Onder de titel "Kiekjes uit de Indische Archipel" kwamen dan zulke verhalen in de krant. Ik herinner ze me nog goed. Ik zat toen op de lagere school (de Pius X-school in de Theresiastraat) en 'verslond' bijna alles wat met Nederlands-Indië te maken had.

Hopelijk lukt het u ook om in te zoomen resp. het krantenknipsel te lezen. Zodra ik wat 'portretten' heb verzameld zal ik er een aantal plaatsen onder de rubriek 'Tilburgers' van het GvT.

Bijna alle 'jongens' hadden vóór hun vertrek naar Indië wel een fototoestel meegekregen, al was het maar een simpele rechthoekige box-camera van Agfa of van Kodak, want dat waren in die tijd de meest gangbare fototoestelletjes. Een vaste lens en één sluitertijd, waarbij je vooral niet moest vergeten om na elke opname het rolletje handmatig door te draaien!

Ook op dat fotograferen zelf ging het Nieuwsblad van het Zuiden met graagte in. Zie de afbeeldingen 2 en 3.

Louis Sparidans

Media