Gepubliceerd 16-09-2011 18:42 Kerkappartementen

  • Datering van de gebeurtenis: 1929 - 1998 - 2011

Tijdens de laatste Open-Monumentendag in Tilburg, afgelopen zondag 11 september 2011, was ik in de gelegenheid om mijn oude Theresiakerk te bezoeken. Van buiten ziet het er ook nog helemaal uit als een kerk, maar van binnen ....... ?

Nou, niet te somber, want het vroegere 'priesterkoor' is eigenlijk nog helemaal intact. Alleen kun je nu aan het altaar 'gewoon' een kopje koffie drinken en een gezellig praatje maken.

De kerk (oorspronkelijk uit 1929) heeft een ware metamorphose ondergaan maar met behoud van vele prachtige elementen.

Sinds 1998 zijn er zes appartementen in ondergebracht en tot buitengewone verrassing was een van de bewoners zo vriendelijk om ons een kijkje te gunnen in een van die appartementen. Prachtig!

In mijn jeugd (in de jaren veertig van de 20e eeuw) was ik een tijdlang misdienaar in deze kerk. Zelfs de uitsparing in de muur, waarin vroeger de kannetjes met het water en de wijn tijdens een mis stonden opgeslagen, was nog helemaal als vanouds.

Maar ook de wijwatervaten bij de oorspronkelijke ingangen van de kerk (thans binnen de appartementen gelegen) zijn er nog steeds!

Bijgaand plaats ik een aantal fotootjes die ik er maakte. Een en ander spreekt voor zich.

Een heel goed voorbeeld van het thema van deze open-monumentendag: nieuw gebruik - oud gebouw !

Louis Sparidans, Grave

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Sint Theresiakerk Theresia

  •   Louis Sparidans
  •   2    0    0 

Reacties

marc slegers schreef op 11-04-2018 21:59
mooi dat ze de kerk niet hebben afgebroken.
een hobby van mij is kerken in diest nog fotograferen van binnen en van buiten.
Een kerk heringericht als woonruimte ; ik zou graag eens willen zien hoe dat gedaan is. Is het mogelijk ze nog een s te bezichtigen op een open monumenten dag of andere gelegenheid dat u weet. Of kunt u me even contacteren met die mensen bij wie u even mocht binnenkomen om de kerk te bezichtigen. ik gekloof dat er nog veel resten over zijn zo te lezen en zien aan uw fotos.
met vriendelijke groeten
Marc Slegers

Louis Sparidans schreef op 13-04-2018 10:16
Beste Marc Slegers,

Als je in Diest in Vlaanderen woont wil ik je om te beginnen complimenteren: wat een prachtige stad! Met stadsrechten al sinds 1229. Ze willen de Sint-Sulpitiuskerk toch niet gaan verbouwen tot appartementen?

Het was volgens mij in 2011 een uitzondering dat de voormalige Theresiakerk van binnen te bezichtigen was. Ik heb er tenminste sindsdien niet meer van gehoord.

Maar behalve in Tilburg is er in nóg meer plaatsen in Brabant aan een voormalige kerk een woonbestemming gegeven.
Zelf heb ik in Waalwijk nog eens een kerkappartement bezocht tijdens een zogenoemde ‘open-huizen-dag’, zoals die door makelaars geregeld worden georganiseerd.

Misschien een tip voor je? Al doe je je dan voor als een belangstellend aspirant-koper?


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Locatie

Tilburg op de kaart

Bekijk dit verhaal op Tilburg op de kaart.

Media
Gerelateerde verhalen