Indië-gangers (1)

  • Datering van de gebeurtenis: 1945 - 1948

Mijn twee oudste broers, onze Walter en onze Ad (beiden helaas al overleden) hadden na de Tweede Wereldoorlog de pech dat ze juist toen de dienstplichtige leeftijd bereikten en 'dus' werden ze uitgezonden naar Nederlands-Indië, om dat te 'bevrijden van de opstandelingen' die streden voor de onafhankelijkheid van hun land.

We praten dan over de periode 1945 tot 1948.

Wat een tijd en wat een andere zienswijze had men toen op een alleszins gerechtvaardigde wens van een volk dat al eeuwenlang werd gekoloniseerd; maar dat terzijde.

Gisteravond kreeg ik een kopie van een krantenknipsel toegestuurd door mijn neef Peter Sparidans, een zoon van mijn broer Walter. Het betreft een fotopagina uit het Nieuwsblad van het Zuiden uit een van die jaren, waarin vier Tilburgse Indië-gangers worden geportretteerd, waaronder mijn broer.

Er valt (heel) veel over te vertellen, over die periode, en misschien kom ik er nog eens op terug, maar voorlopig laat ik het hierbij.

Louis Sparidans

Naast mijn broer, tonen de hiernaast afgebeelde portretten tevens de mede-Tilburgse Indië-gangers Ton Burmanje, Theo Happel en Nico Bollen. Hoe zou het hen nu, ongeveer 65 jaar later, (zijn) vergaan?

Media