Brievenbussen - ze komen en gaan -

  • Datering van de gebeurtenis: 1910 - 2010

Doodgewoon straatmeubilair als brievenbussen en telefooncellen.


Wie heeft er ooit aan gedacht om die te fotograferen, omdat ze ooit zullen verdwijnen uit het Tilburgse straatbeeld ? Weinig mensen, want in het 'regionaal archief van tilburg' vond ik slechts een foto uit 1918 met een tamelijk duidelijke brievenbus erop.

Foto 1 laat het pand Noordstraat 104 zien, dat in 1920 werd gesloopt. Voor het huis, rechts van de deur, staat de brievenbus die in die tijd door heel Tilburg, Berkel-Enschot en Udenhout stonden. Waarschijnlijk werd de foto niet gemaakt vanwege de brievenbus, maar omdat het pand gesloopt zou worden. Dat gebeurde al in 1920.

In 1958 liet de Gemeente Tilburg een ansichtkaart maken met 'Groeten uit Tilburg' met een afbeelding van de toen gebruikelijke rode brievenbus en een foto van De Heuvel, mét Lindeboom. Hoeveel van deze kaarten zullen door toeristen en bezoekers naar huis gestuurd zijn, vanuit Tilburg ?

Post
Voor de Tweede Wereldoorlog werd er heel veel post vestuurd én ontvangen. Er waren elke dag drie lichtingen en drie bezorgrondes aan huis. Huis-aan-Huis. Ansichtkaarten met korte berichten (waarvoor we nu e-mail en SMS gebruiken), vriendschapsbrieven (correspondentievrienden, nu: de sociale media), zakelijke brieven, reclamepost, liefdesbrieven (soms op speciaal geparfumeerd, gekleurd briefpapier).

En wat te denken van Luchtpostbrieven met hele verhalen over het reilen en zeilen in Tilburg ? Gericht aan familieleden, die in de jaren 40, 50 of 60 waren geemigreerd naar Nieuw-Zeeland, Australië of Canada ? Je had weinig ruimte, de speciale blauwe brieven waren duur en werden helemaal volgeschreven met familie- en ander nieuws uit Tilburg en omstreken. Zelfs de achterkant werd vaak gebruikt voor berichtjes in de 'kantlijn'.

In elke straat - of bijna elke straat - stonden een of meer brievenbussen. Kinderen leerden al jong om zelf een brief op de post te gaan doen (voorzichtig met oversteken) ... Anno 2010 is het verkeer te gevaarlijk en de afstand tot de brievenbus in de buurt meestal té groot om kinderen dit soort dingen nog te leren. Wanneer schrijven ze ooit zelf een brief of kerst- of ansichtkaart ? En flessenpost versturen op vakantie aan het strand ?



In 2010 is het aantal brievenbussen verder geminimaliseerd. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de Telefooncellen. Weg geconcureerd door de GSM, internet
en I-pad. Foto 8 laat de hoek Goirkestraat / Diederikdreef zien, waar in 2009 nog een telefooncel stond. Even verderop bij de kruising Goirkezijstraat is ook een brievenbus verdwenen. Bij het oude postkantoor bleef wel een brievenbus gehandhaafd.


Foto's 1 en 2 en bronnen: RAT
Foto's 3 t/m 9: Mieke-Nelie vd Heijden


Foto 1: Noordstraat 104 (gesloopt in 1920)
Foto 2: Ansichtkaart uit 1985 'Groeten uit Tilburg' - met rode brievenbus !
Foto 3: Spoorlaan anno 2010
Foto 4: Caspar Houbenstraat anno 2010
Foto 5: Kruisvaarderstraat anno 2010
Foto 6: Wilhelminapark anno 2010
Foto 7: Verdwenen telefooncel Goirkestraat anno 2010
Foto 8: Telefooncel aan het NS-plein anno 2010

 

Mieke-Nelie vd Heijden