Festival Mundial in het Leijpark

  • Datering van de gebeurtenis: 1987 - 2011

Nederlands Grootste Wereldmuziek Festival !
Elk jaar te zien, te horen en om van te genieten in het Tilburgse Leijpark !

Van heinde en ver komen bezoekers én optredende artiesten naar Tilburg of all places om dit festijn mee te maken. Ik wil geen reclame maken, maar het is echt zo. In 2011 viel weer tegen: veel regen, beetje zon ! Maar deze 24ste editie van het festival was weer prima. In 1987 was ik er ook bij, de aller eerste keer. Toen wisten we natuurlijk niet dat dit kleine festival met een tiental (of was het iets meer) artiesten uit landen als Afrika, uit ontwikkelingslanden, de kans kregen hier hun muziek te laten horen en hun dans en cultuur te laten zien ! Eerste directeur was Hans van Vught, van het centrum voor ontwikkelingssamenwerking (COS). Later groeide het allemaal uit tot een festival waarvoor Tilburg op zijn kop staat.

In 1987 maakten Marie-Thérese Kierkels de foto en Kees van Kalmthout het gedicht, een impressie op het festival toen (afb. 1). Veel foto's kan ik niet laten zien; die zijn evenals vele video's mét muziek te horen en zien op Internet. Een kleine impressie met twee foto's uit 2005 (afb. 2) en
2011 (afb. 3).

In 2011 kwamen o.a. Terra Cotta, Salma Ahmad, Paula. Straatacrobaten, straattheater, dans, circus, veel sfeer. En ... lekker eten en drinken uit alle windstreken van de wereld. Het Band Hotel kwam naar Nederland, een band van acht verschillende Nationaliteiten. Bombino, een gitaarviruoos en Lamb, een Engelse groep met een heel bijzondere zangeres.

En Shantal & het Orkestar Moby traden op als slotstuk zondagavond in 2011.

Bron: Internet.
Foto 1: RAT, foto M.Th. Kierkels.

Media