Op bedevaart naar Smakt

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de 20e eeuw

Eergisteren was ik in Smakt. Voor diegenen die niet weten waar dat ligt: praktisch op de grens van Brabant en Limburg, nabij Venray. Ik hoefde er helemaal niet te zijn maar ik was er toch in de buurt en ineens zag ik het op een wegwijzer staan: Smakt 2 km.

Waarom werd ik ertoe aangetrokken?

Welnu, mijn vader was in de jaren vijftig een actief kaderlid van de toenmalige KAB in Tilburg, de Katholieke Arbeiders Beweging. En ik herinner me nog goed dat hij in dat kader op een zekere zondagmiddag 'met de KAB', in een bus mee op bedevaart mocht naar Smakt. Hij kon opstappen op het Besterdplein.

Smakt stond bekend als bedevaartsplaats voor Sint Joseph en op zondagen rond 19 maart (het feest van Sint Joseph-Werkman) ging er wel vaker vanuit Tilburg een bus met 'werkmannen' op bedevaart naar Smakt.

Sint Joseph werd gezien als patroon van het 'christelijk huisgezin' maar werd ook wel in verband gebracht met een 'zalige of gelukkige levensstaat'.

Ik herinner me nog dat mijn vader aan het eind van die middag goedgeluimd weer thuis kwam. Ze hadden op kosten van "d'n bond" (zoals de KAB in de volksmond genoemd werd) in een café tegenover de Sint Joseph-kapel een paar borrels mogen drinken.

Sint Joseph, de echtgenoot van Maria (van het kindje Jezus), zou timmerman van beroep zijn geweest, vandaar hiernaast o.a. een illustratie als zodanig.

Zelf ben ik er nooit op bedevaart geweest maar de herinnering aan mijn vader bracht me ertoe om toch eens te gaan kijken. Het viel me wat tegen, ofschoon een oudere vrouw die ik er ontmoette me vertelde dat er jaarlijks nog regelmatig pelgrims komen met name met het oog op 'die gelukkige levensstaat', zo voegde ze er met een knipoog aan toe.

Ja, nu herinner ik het me ook weer dat er tijdens mijn jeugd vanuit Tilburg vaker 'paartjes met twijfels omtrent hun verkering' naar Smakt trokken. En als Sint Joseph daar dan 'knikte', ja, dan zat het wel goed. Dan konden ze zich gaan verloven!

Wie gaat er tegenwoordig nog naar Smakt?

Louis Sparidans, Grave

PS De foto met de bussen is afkomstig van de site 'Historisch erfgoed Smakt'.

 

Media