Angora

  • Datering van de gebeurtenis: 1955

In 1955 werkte mijn oudste broer, onze Walter (helaas al overleden), op kantoor bij Schoenfabriek Angora, destijds gevestigd aan d'n Heuvel.

Zij wilden zaken gaan doen met een bedrijf in Zweden, dat te kennen had gegeven in het Duits te willen corresponderen, alleen ........ niemand van Angora beschikte over voldoende kennis van de Duitse taal.

Mijn broer vertelde dat bij gelegenheid en vroeg of ik eens een poging wilde wagen. Ik zou er een tientje voor kunnen 'vangen'. Een heel bedrag in die tijd en op mijn leeftijd!

Ik kreeg de nederlandse tekst van mijn broer plus een vel blanco briefpapier van Angora en ging aan de slag.

Ofschoon ik mijn uiterste best had gedaan (zie de bijlage), leek het me juist om toch nog even 'onze' leraar Duits van Odulphus, de heer G. van der Linden, ernaar te laten kijken. Ik zat daar immers niet 'voor niks' op de HBS.

Trots mocht ik zijn complimenten in ontvangst nemen, zij het dat hij er (met potlood) toch nog enkele verbeteringen in had aangebracht.

Ik vroeg opnieuw een vel blanco papier en tikte de brief nog een keer.

Het had succes gehad, hoorde ik later van mijn broer. Ze mochten een hoop pantoffels leveren! Had ik nou maar wat meer voor m'n brief gevraagd, dacht ik stilletjes.

Het is bij één brief gebleven, want kort daarna kon mijn broer een beter betaalde baan krijgen, bij Anton Nooteboom, een groothandel in textiel.

Jammer, want zo kwam er ook een eind aan mijn korte bestaan als free-lance 'Duits handelscorrespondent'. Zo moest ik toch nog m'n best doen om de HBS af te maken!

De originele brief trof ik een dezer dagen toevallig aan in een ouwe schoenendoos, op zolder.

Louis Sparidans, Grave

Media