Raadhuis Udenhout

  • Datering van het voorwerp: 1849 / 1850

Laatst schreef ik iets over het raadhuistorentje van Udenhout, zulks naar aanleiding van een opmerking van een inwoner van Udenhout.

Vanmorgen mailde hij me weer, met de opmerking dat ik me er wel met een 'jantje-van-leiden' van af heb gemaakt. Daarbij laat hij me verder weten dat het oude raadhuis al een tijdje als trouwlocatie in gebruik is. Mijn suggestie was dus overbodig!

Ja, ik heb er nu wat meer informatie over opgezocht, o.a. bij het Regionaal Archief.

Ofschoon ik van mening ben dat het lang niet altijd nodig is om op het 'Geheugen van Tilburg' allerlei achtergrondinformatie op te nemen die ook elders op het internet te vinden is (meestal beperk ik mezelf daarom tot mijn eigen persoonlijke herinneringen) wil ik voor deze keer toch een uitzondering maken.

Het is waar: het Udenhoutse oude raadhuis is een rijksmonument, gebouwd in 1849/1850 naar een ontwerp van architect Arnoldus van Veggel (1809-1876). Het is een gebouw in zogenoemd vroeg-neogotische stijl. In 1973 is het gerestaureerd.

Opvallend aan de voorgevel is het decoratief rondboogmotief.

Bijgaand een paar aardige fotootjes via BeeldOnline (uit resp. 1937 en 1915). Vooral die uit 1915 ademt een zeer nostalgische sfeer.

Zo beter, Jan?

Louis Sparidans

Media