Fraters Udenhout

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950 / 1951

Ik zal een jaar of twaalf/dertien zijn geweest en zat bij de fraters in Goirle op kostschool. Mijn vader had in overleg met zijn enige broer, mijn heeroom frater Serenus, besloten dat ik een goede frater-onderwijzer zou kunnen worden en dús was ik na de lagere school naar de voorbereidende fraters-kweekschool in Goirle gestuurd.

Mij was eigenlijk niks gevraagd en ons moeder was intussen al zeven jaar dood. Ja, zo kon het gaan aan het eind van de jaren veertig/begin vijftig.

Tijdens een zomervakantie (thuis in Tilburg) besloot ik van Tilburg naar het fratersklooster in Udenhout te gaan wandelen. Kort daarvoor was namelijk een Goirlese frater (ik ben helaas zijn naam vergeten) naar Udenhout overgeplaatst en, ofschoon ik niet veel met hem van doen had, leek het me toch leuk om hem nog eens te ontmoeten. Ik was overigens ook wel nieuwsgierig naar dat klooster in d'n Unent.

Doodop kwam ik in Udenhout aan. Het was een hele wandeling geweest, véél langer dan ik had gedacht, ik herinner het me nog goed. Maar nog erger, de frater waarom het ging was niet thuis. Wat een teleurstelling!

Na een glaasje melk met een boterham te hebben gekregen, ik zag er volgens de wél aanwezige fraters namelijk een beetje pips uit, zou ik aan die lange terugweg moeten beginnen. Maar, een van de fraters wist dat er nog een vrachtauto van de Meelfabriek van Coppens naar Tilburg zou gaan (naar diverse bakkers) en kon regelen dat ik mee (terug) kon rijden.

En zo geschiedde. Wat was ik blij, ook ook kwam ik helemaal 'onder de bloem' te zitten!

Toen ik afgelopen zaterdagmiddag langs het fratersklooster wandelde, kwam deze herinnering weer helemaal boven. 'De Vuurhaard' heet het klooster tegenwoordig. Ik vind 'St.Petrus' toch aardiger.

Bijgaand een paar fotootjes die ik er maakte, alsook (om te beginnen) een foto van het klooster en de kerk aan de hand van een ansichtkaart uit de jaren dertig, via BeeldOnline.

 

Louis Sparidans

 

Media