De toren van Udenhout

  • Datering van het voorwerp: 1997 resp. anno nu

Vanmiddag zocht ik een oude vriend op in Udenhout. Niet dat hij oud is (hij is zelfs jonger dan ik), maar we kennen elkaar al jaren. Hij woonde vroeger in Tilburg maar is sinds kort naar 'den Unent'verhuisd. Zijn dochter woont daar ook. Ik had hem al vele jaren niet meer ontmoet.

Zodoende draaide ik vanaf de N65 (zeg maar bij Quatre Bras) de weg naar Udenhout-centrum op en wat schetst mijn verbazing, na pakweg een kilometer: een gemetselde toren, zomaar midden op een rotonde! Een rotonde die er vroeger trouwens helemaal nog niet was!

Bij aankomst vertelde ik wat ik gezien had. Ja, hij kende de toren ook maar wist er verder te weinig van af. Daarop belde hij weer een andere Udenaar en die wist te vertellen dat ik "alles" op internet kon vinden.

En wat blijkt? Het is een toren die er al sinds 1997 staat. Een kunstwerk van ene Marius Boender, gemaakt in opdracht van de toentertijd nog zelfstandige Gemeente Udenhout. Zeven en een halve meter hoog en opgebouwd uit meer dan 2000 lichtgele en donkerbruine bakstenen rond een geraamte van betonijzer, gaas en beton.

Hij is bedoeld als verwijzing naar de baksteenfabrieken en schoorstenen die Udenhout vroeger kende. Ja, die herinner ik me nog wel uit mijn jeugd. Een markant monument! Aardig om te hebben gezien.

Marius Boender (1948) is een Bredase kunstenaar die overigens nog veel meer 'in zijn mars heeft'.

Een 'heel andere toren' trof ik een eindje verderop aan, vlakbij de overweg. Een (bijna) natuurlijke toren. Grappig!

Louis Sparidans, Grave

Media