Sprong in het heelal

 

In het midden van de jaren vijftig van de vorige eeuw waren op zaterdagavond de meeste straten in Tilburg compleet uitgestorven, althans een gedeelte van de avond.

Waarom? De KRO ('onze eigen' KRO) zond op dat tijdstip misschien wel het spannendste hoorspel uit dat er ooit is uitgezonden, getiteld 'Sprong in het heelal'. Alle Tilburgers van mijn leeftijd of iets ouder (of jonger?) zullen zich dat ongetwijfeld nog herinneren.

Ik dacht er gisteren weer aan toen ik bij 'Vroege Vogels' hoorde dat het morgen (12 april 2011) precies vijftig jaar geleden is dat Joeri Gagarin (een Rus) als eerste mens een rondje van bijna twee uur om de aarde draaide.

Praktisch 'iedereen' in Tilburg luisterde destijds (midden jaren vijftig) elke zaterdagavond gespannen naar de radio! Het radiootje bij ons thuis stond in de keuken, op de hoek van het aanrecht (de norrigt) en we zaten er dan met de stoel vlakbij om vooral niets te missen. Televisie bestond immers (praktisch) nog niet.

Wie, uit die tijd, herinnert zich niet John de Freese als 'captain Jeff Morgan', alsook Jan van Ees, Wam Heskes, Jan Borkus en Paul van der Lek? De regie lag bij Léon Povel. Allemaal namen die ik me nog goed herinner als het hoorspel werd afgekondigd.

Er bestond helemaal nog geen ruimtevaart in die jaren. De eerste Spoetnik moest nog worden gelanceerd (in 1957) maar er werd al volop gefantaseerd over reizen naar de maan en naar Mars. Huiveringwekkende avonturen, vooral toen 'bleek' dat 'Marsianen' het voorzien hadden op de verovering van de aarde.

Jeff Morgan en zijn mannen slaagden er op het nippertje in de aarde te behoeden voor de ondergang!

De hiernaast staande afbeelding spreekt voor zich. Afb. 2 laat zien hoe het er in de studio aan toe ging tijdens dat hoorspel (met dank aan de KRO). Op afb. 3 een Russische ansichtkaart met Joeri Gagarin op 12 april 1961 (met dank aan de Volkskrant van afgelopen zaterdag).

 

Louis Sparidans

 

Media