Het 'De Pont - museum'

  • Datering van de gebeurtenis: Eind jaren veertig en jaren vijftig van de vorige eeuw, 1987 resp. nu (2011)

 

Vorige week bezocht ik voor de eerste keer het 'De Pont-museum' in Tilburg. Ik weet het, het museum bestaat al een tijdje, maar toen ik vijftig jaar geleden Tilburg verliet was daar nog de textielfabriek annex wolspinnerij van Thomas de Beer.

Ongeveer tegenover de pianohandel van Jos. Simons, het mooie ronde pand op de hoek van de Goirkestraat / Wilhelminapark. Dat stond er ook al in mijn jeugd en staat er, tot mijn verrassing nog steeds, met zelfs nog dezelfde pianohandel er in gevestigd, zag ik.

Thomas de Beer daarentegen bestaat volgens het Regionaal Archief sinds 1989 niet meer maar ik herinner me die nog al te goed, iets voorbij Jan Plèk, aan de linkerkant vanaf het park gezien.

Een paar deuren verderop zat namelijk de kapper waar ik als kind, om de zes weken op woensdagmiddag naar toe moest, omdat die een stuiver goedkoper was dan de dichtstbijzijnde kapper 'op Theresia'.

Thomas de Beer was indertijd een 'flinke fabriek' met wel tussen de vier- à vijfhonderd werknemers meen ik me te herinneren.

Maar nu, terug naar 'De Pont', gevestigd in een deel van de voormalige gebouwen van die fabriek.

Een prachtige lokatie, met een mooie lichtval binnen, maar bovenal met een bijzondere collectie kunstwerken en op het moment een fraaie tijdelijke tentoonstelling met werken van Robert Therrien. Meubilair e.d. voor reuzen!

Een mooi voorbeeld van hergebruik van een oud fabrieksgebouw. Tilburg mag de heer de Pont wel dankbaar zijn dat hij bij zijn overlijden in 1987 zoveel geld heeft nagelaten om dit initiatief te realiseren!

Dat zouden meer mensen moeten (kunnen) doen .........

 

Louis Sparidans, Grave

 

Bijgaande fotootjes maakte ik in het museum + nog een afbeelding van het vroegere Thomas de Beer (via BeeldOnline).