De stoommachine

  • Datering van de gebeurtenis: 19e en 20e eeuw resp. vandaag de dag

Alleen al om 'een stoommachine in werking' te kunnen bewonderen, zou je naar het Textielmuseum in Tilburg moeten gaan! De rest krijg je er dan op de koop toe. Fantastisch!

De stoommachine ligt immers aan de bron van de geïndustrialiseerde textielnijverheid in Tilburg. Alle textielfabrikanten van weleer danken er hun roem en rijkdom aan.

Deze gedachte ging er in mij om, toen ik afgelopen zaterdag het Textielmuseum weer eens bezocht in het kader van het Museumweekend in Tilburg en er bijgaande fotootjes maakte.

Ik las dat de stoommachine in het museum oorspronkelijk de machines in de textielfabriek van A. & N. Mutsaers heeft aangedreven en dateert uit 1906. Deze fabriek stond indertijd aan de Gasthuisstraat en werd in 1977 gesloten. Dat de machine tegenwoordig elektrisch wordt aangedreven, doet er weinig aan af.

'Gaat dat zien' (die stoommachine uiteraard), zou ik zeggen! Met name voor kinderen op school zou dit misschien wel 'een verplicht nummer' moeten zijn.

Zo eenvoudig kan techniek zijn en toch zo indrukwekkend.

Wij hadden vroeger thuis bij het speelgoed óók een stoommachientje met daaraan gekoppeld o.m. een windmolentje en een zaagmachientje. De brandstof was spiritus. Er zat ook een stoomfluit op.

Wat zou ik daarmee graag nog eens willen spelen ......

 

Louis Sparidans

 

Naschrift:  Op YouTube trof ik onlangs nog een filmpje aan van de stoommachine in het Textielmuseum, in werking!  Ik voeg het hier bij. Bekijk het zelf.

 

Media