Youp van 't Hek en Koning Willem II

  • Datering van de gebeurtenis: 2011

Youp & Willem II

In de Vara-Gids van 19 maart 2011 schreef de bekende cabaretier Youp van 't Hek (uit Amsterdam) over het standbeeld van Koning Willem II in Den Haag. Waarschijnlijk weet Youp niet dat Willem II (1792 - 1849 Tilburg) ook een standbeeld heeft in Tilburg. Maar dat terzijde. Ik citeer zijn verhaal uit de Vara-gids, dat hier en daar niet zo vleiend is voor ons voormalige koning, maar dat zijn we wel van hem gewend:

"Raar sujet die koning Willem II. Hij leidde een ingewikkeld leven. Schonk zijn Russische vrouw Anna Paulowna vijf kinderen, vree er ook nog enkele bij elkaar bij een aantal maitresses, maar frunnikte en friemelde vooral graag aan kleine jongetjes. Hij was daardoor ook chantabel. Nee, het zijn niete alleen kapelaans die deze hpbby er op nahouden.

En verder ? Hij is opgegroeid aan de Pruisische hof, sprak amper Nederlands, heeft Brabant bijna verkwanseld aan de Fransen, diende in het Pruisische leger en knokte met de Engelsen, werd belachelijk gemaakt door Multatuli, maakte stevig ruzie met zijn zoon en toen hij dood was* ) heeft hij zijn vrouw een week naast hem zitten snikken. Hij liet zijn familie overigens berooid achter.

De Russische tsaar heeft de familie gered door na zijn dood veel kunt op te kopen. Daarom hangen er Rembrandts in Sint Petersburg. En Willem was tijdens zijn leven de slechtste paleizenbouwer ooit. Waarschijnlijk liet hij ze toentertijd al door Polen metselen. Alle werken die in opdracht van hem gebouwd werden, stortten voor oplevering in. Kortom: reden te over voor een standbeeld. En dat staat dus in Den Haag (met foto van schijtende meeuw op het beeld) . En het maakt de schreeuwmeeuwen volgens Youp niet veel uit. Of het een dagkoot, een meerpaal of een standbeeld is. Als ze maar even kunnen rusten en schijten. Daar zijn standbeelden voor. Of nemen deze meeuwen wraak ? Zijn het reincarnaties van een paar door hem misbruikte jongetjes ? Zou zomaar kunnen. Of ik in reincarnatie geloof ? Nee ! Maar dat kan die meeuwen in elk geval niks schelen. " (tot zover Youp van 't Hek)

Willem II, prins van Oranje Nassau (koning), geboren 6 december 1792 in Den Haag, overleden 17 maart 1849 in Tilburg

 

Foto 1: standbeeld WIllem II zonder duiven op de Heuvel in Tilburg
(de nieuwe Heuvel, voor insiders).


Fotografie: Mieke-Nelie vd Heijden