Radioherinneringen (vervolg)

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950

Eerder schreef ik al over mijn oudste herinneringen aan de radio tijdens mijn Tilburgse kinderjaren in de periode van 1945 tot omstreeks 1950, zulks naar aanleiding van een toevallige ontmoeting met een eveneens oud-Tilburger in de wachtruimte van het ziekenhuis, eind vorige week.

Het leverde een paar reacties op. De aardigste vind ik de volgende. Een Tilburgse, vroeger woonachtig in de Hasseltstraat en bij wijze van spreken nog bijna familie van me, liet via haar dochter Nellie weten dat ze vroeger op zaterdagavond altijd naar het Ave Verum luisterde op de KRO. Ze is al een eind in de tachtig maar ze kan het zich nog goed herinneren.

Ja, ik weet het ook nog, de jaren vijftig, alleen bij de moeder van Nellie werd er dan een kaarsje bij het Mariabeeldje opgestoken, dat altijd op het dressoir in de huiskamer stond en dan werd vaak ook nog 'met het hele huishouwen', vertelt ze, een onzevader en een weesgegroetje er achteraan gebeden en soms zelfs een heel rozenhoedje.

Wat aandoenlijk, ik had er nog niet eerder van gehoord. Het 'Rijke Roomsche Leven' had ook zijn 'aardige' kanten.

Daarvoor, meen ik, kwam ook op de radio elke week Pater Henri de Greeve aan het woord met een stichtelijke preek. 'Wij luiden de zondag in', zo heette dat programma, geloof ik.

Een heel andere reactie komt van ene Gerrit. Hij gaat door op de liedjes die ik noemde tijdens het middaguur. Hij 'viel' vooral op Annie de Reuver met haar 'Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen'. Het ging als volgt.

Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen, kijk eens naar het kuiltje in mijn kin. Zeg, doe toch niet zo flauw en lach nu maar eens gauw, heus je kijkt zo nijdig als een spin. Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen, kijk eens naar het kuiltje in mijn kin. Ja zie je wel, zo gaat het al wat beter, kom slik je boze bui nu even in.

Inderdaad, ook een heel leuk liedje. Volgens mij is dit nog maar het refrein. Ik herinner het me ook van Teddy Scholten. Op Youtube zullen er zeker uitvoeringen van te beluisteren zijn.

Bijgaand, ter ere van de moeder van Nellie, een interieurfotootje van de Hasseltse kapel alsmede een fotootje van het Mariabeeld in de tuin van de Goirkese kerk. Voorts om te beluisteren, een uitvoering van het Ave Verum van Mozart door het Christelijk Nationaal Koor, hetwelk ik ergens aantrof op internet. Mijn dank daarvoor!

Louis Sparidans, Grave

Media