De KVP resp. het CDA in Tilburg

  • Datering van de gebeurtenis: 2010/11 resp. 40-60 jaar geleden

Al eerder deze week schreef ik over de verkiezingen die gisteren werden gehouden, in dit geval voor de Provinciale Staten. Zie (eventueel) onder het hoofd 'Verkiezingen'.

Het CDA bracht het gisteren in Tilburg tot elf procent, ongeveer evenveel als vorig jaar (in juni) voor de verkiezingen van de Tweede kamer. Landelijk haalde het CDA daarentegen nog ruim 14 procent, maar dat terzijde.

Het CDA, dat in 1980 tot stand kwam uit een fusie van de katholieke KVP en de protestantse partijen ARP en de CHU. Voor het nageslacht even voluit: CDA = Christen Democratisch Appèl; KVP = Katholieke Volks Partij; ARP = Anti-Revolutionaire Partij en CHU = Christelijk-Historische Unie.

En dan te bedenken dat nog maar amper veertig jaar geleden, alléén al de KVP (dus nog zonder ARP en CHU) heer en meester in Tilburg was. En waarschijnlijk dacht dat altijd te zullen blijven.

De partij was diep geworteld in de samenleving in Tilburg, alsook in de vakbeweging en in het openbaar bestuur. Een exponent van het Tilburgse 'Rijke Roomsche Leven' van weleer.

Persoonlijk heb ik nooit op de KVP of op het CDA gestemd, maar het moet voor veel Tilburgers van mijn leeftijd en ouder een enorme teleurstelling zijn om nu te moeten ervaren dat 'hun partij' zo is geminimaliseerd, zeker nu ook nog blijkt dat het CDA voor het eerst in haar geschiedenis niet meer de grootste partij in Noord-Brabant is.

Op Beeldonline vond ik gisteren nog enkele fotootjes uit de jaren vijftig in Tilburg, die naar de toenmalige KVP verwijzen. Ik plaats ze alsnog hierbij.

De afbeeldingen 1 en 2 spreken voor zich. Op afb. 3 een reclamebord uit 1956 bij de overweg aan de Gasthuisstraat. Afb. 4 : idem bij de splitsing van de Heuvel en de St. Josephstraat, resp. op afb. 5 (wie kent wie?) van een bromfiets-ster-rit bij gelegenheid van een verkiezingscapagne voor de KVP op 10 mei 1956.

Louis Sparidans, Grave

Media