Passen je schoenen wel ?

  • Datering van de gebeurtenis: Eind jaren veertig - begin vijftig van de vorige eeuw

"Voor de helft van de helft" zag mijn echtgenote zaterdagmiddag een paar leuke schoenen in de winkel staan, als laatste stuiptrekking van de uitverkoop. "Ze hebben er ook nog in jouw maat" voegde ze er thuis gekomen aan toe. "Ja, maar dat wil nog niet zeggen dat ze ook passen" repliceerde ik.

Jonge mensen zullen het volgende verhaal nauwelijks geloven maar toch : het is waar !

Iedereen die wel eens een röntgenfoto heeft moeten laten maken weet hoeveel voorzorgsmaatregelen er moeten worden genomen. Röntgenstralen kunnen bij intensieve of langdurige toepassingen zeer schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt er zelfs kanker door oplopen, 'zeggen ze'.

Niet voor niets beschermen medewerkers van de afdeling 'Röntgen' van een ziekenhuis zich optimaal. Ze nemen geen enkel risico. En terecht.

Toch was het in mijn kinderjaren 'de gewoonste zaak van de wereld' dat er in elke schoenwinkel in Tilburg een röntgenapparaat de hele dag aanstond waarbij je, na het uitkiezen van een paar schoenen, 'gewoon' kon kijken of je tenen er wel goed inpasten.

Als kind vond je dat 'zó leuk' dat je blij was als je nóg een paar schoenen mocht passen en daarna wéér een paar! De winkelmedewerkers stonden op die manier vaak een groot gedeelte van de dag naast zo'n apparaat. Wisten zij veel ........ Het heette immers 'vooruitgang'.

Het apparaat werd een 'fluorescoop' genoemd. Maar het was wél een gewoon röntgenapparaat! Pas in de tweede helft van de jaren vijftig werd deze toepassing, volgens mij, verboden.

Intussen is het maandagmiddag. Heb ik eigenlijk wel nieuwe schoenen nodig?

Louis Sparidans, Grave