Huiszegen

  • Datering van de gebeurtenis: Eind jaren vijftig (20e eeuw)

In mijn jonge jaren, toen ik nog in Tilburg woonde en al over een auto beschikte (eind jaren vijftig) heb ik een oudere vrouw bij ons in de buurt eens geholpen om naar het bejaardenhuis te verhuizen. Ze ging naar "de Vliegkappen", een zusterklooster aan het Paduaplein.

Ze had niet zoveel spullen meer (en ze kreeg daar trouwens ook maar een klein kamertje) dus met een paar keer heen en weer rijden was het "gepiept".

Ik geloofde toen al lang niet meer maar ze zag dat ik naar een schilderijtje keek dat als laatste aan de muur hing.

"Als je het wilt, mag je het hebben" zei ze, onder de toevoeging: "die zusters kunnen wel voor d'r eigen zorgen". Zodoende kwam ik in het bezit van nevenstaand schilderijtje, wat tegenwoordig op onze zolder hangt.

Ik heb het altijd bewaard en bij elke verhuizing weer meegenomen omdat ik het jammer vond/vind om het weg te gooien. Een dezer dagen kwam ik het weer tegen omdat we aan het opruimen zijn. Het is misschien al wel honderd jaar oud.

Mooie tekst:

Onder uwe bescherming staat dit huis, Jesus Maria Jozef. Behoedt het voor gevaar en kruis. Bewaart dit huis voor storm en brand. Gedenkt het steeds, 't is U verpand. Geeft ons uw zegen t'allen tijd. En eens de zalige eeuwigheid, Jesus Maria Jozef.

Bijgaand ook nog twee vliegkappen-fotootjes via BeeldOnline.

Afbeelding 2: het klooster van "de vliegkappen" (met school) in 1930 met op de achtergrond de toren van de kerk aan de Hoefstraat. Afbeelding 3: Enkele "vliegkappen" op het schoolplein. Officieel heette de Congregatie: Dochters van Liefde van de H. Vincentius à Paulo.

Louis Sparidans, Grave

 

Media