Geboorte Prinses Beatrix

  • Datering van de gebeurtenis: 31 januari 1938 / 1 februari 1938

Prinses Beatrix werd precies 73 jaar geleden geboren, als dochter van Koningin Juliana en Prins Bernhard. In het hele land was het groot feest, naar haar geboorte werd reikhalzend uitgezien. Als kleindochter van 'onze' TIlburgse Koning Willem II had ze een speciaal plekje in de Tilburgse harten.

Op 1 februari was er in Tilburg groot feest, met toespraken door Burgemeester Frans Vonk de Both op het balkon van het Paleis-Raadhuis (foto 4). Bij hem wethouders en andere prominente Tilburgers. Het plein voor het raadhuis stond vol feestvierende mensen (foto 3).

Op de Heuvel waren huizen mooi versierd, onder andere dat van de familie Verbunt-van Lier (foto 1). Bij het standbeeld van Koning Willem II lagen vele bloemen en kransen, als eerbetoon aan de grootvader van het nieuwe prinsesje, dat in 1980 onze Koningin werd (foto 8).

Voor de Tilburgse kinderen was er op 1 februari 1938 ook een optocht, waarin ze verkleed als Prinses, of als verpleegster met pasgeboren baby mee liepen (foto 6). Maar ook versierde steppen met een ooievaar waren die middag te zien in het centrum van Tilburg (foto 5). En 's avonds was een grote fakkeloptocht voor de 'grote' mensen. Vele buurtverenigingen, sportverenigingen en dergelijke waren die avond present om van hun blijdschap 'kond te doen'.

foto's RAT en website