Familie De Wildt-Louer

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie onder afbeeldingen.


Uit het album van de familie De Wildt-Louer


Familiegegevens

Rinus de Wildt werd in 1932 te Tilburg geboren als zoon van Kees de Wildt en Regien Heuvelmans. Ook zijn vrouw Ans Louer (1941), dochter van Janus Louer en Paula Daniëls, is van Tilburgse komaf. In 1967 kreeg het echtpaar een dochtertje dat zij Rina noemden. Rinus heeft een groot deel van zijn leven als bus- en vrachtwagenchauffeur gewerkt en is ook nu nog, op zijn 78e , actief als parttime postbesteller.


Familieverhaal

Tussen dansorgels en kabouters

De meeste mensen bewaren hun oude foto's in albums. Maar ook de spreekwoordelijke oude doos komt nog voor. Rinus en Ans de Wildt doen het weer anders. Die gebruiken voor het leeuwendeel van hun foto's een enorme koffiebus van Douwe Egberts. Honderden foto's zitten er in en twee onderwerpen springen er meteen uit: dansorgels in diverse soorten en maten enerzijds, een mini-Efteling in de achtertuin anderzijds.
Dat van die orgels hoeft niet te verbazen als je Rinus hoort vertellen over zijn vader. "Die is is nu al 50 jaar dood", begint hij. "Hij verhuurde dansorgels - wij woonden toen op de Varkensmarkt. Tilburg is een echte orgelstad geweest en er zijn nog steeds veel orgels, maar die zijn in slaap gevallen... Maar ik ken ze nog allemaal van naam. Afgelopen zomer stond er nog een groot dansorgel van Adriaansen in de danstent op de Tilburgse kermis, een Decap-orgel, ‘De Monty'." En hij noemt nog andere namen van orgelbezitters, zoals Swagten, Heesbeen en Van Laarhoven. "Wij hadden thuis twee grote orgels, Mortier-orgels, en we verhuurden dansvloeren, maar dat is allemaal ingezakt..."

Poppen schilderen

Hij was de derde uit een gezin van zeven kinderen. "Op mijn veertiende ben ik gaan werken. Poppen schilderen. Ik weet niet meer waar, maar ergens in de binnenstad zat een bedrijfje dat poppen maakte - ik moest de haartjes schilderen." Het was maar een tijdelijk baantje - zijn echte beroep werd chauffeur. "Chauffeur van touringbussen en vrachtwagens. Maar ik heb ook drie jaar tussen de leeuwen gewerkt, op het Safaripark."
Na zijn pensioen bleef Rinus chauffeuren. "Ik ben acht jaar taxichauffeur geweest". Een foto toont hem in functie, samen met een jongetje dat hij juist naar school heeft gebracht in de Lange Nieuwstraat. "Die foto heeft nog in de krant gestaan."
Het betreffende artikeltje maakt deel uit van een formidabele collectie, verspreid over diverse albums. Daarin heeft Rinus honderden krantestukjes geplakt die allemaal betrekking hebben op het wel en (vooral) wee van taxichauffeurs in binnen- en buitenland: van ongelukken tot overvallen, van acties tot moorden. Ook blijkt hij zelf diverse foto's gemaakt te hebben van in de prak gereden taxi's. Kortom, er spreekt een sterke fascinatie uit voor de taxiwereld.

Sprookjestuin

Maar Rinus heeft wel meer bijzondere liefhebberijen. Op de eerste plaats zijn daar de talloze miniatuurorgels die hij in zijn leven gebouwd heeft. Toen hij met zijn vrouw nog aan de Wagenaarstraat woonde, stond er altijd wel een of ander exemplaar in aanbouw. Maar minstens zo apart was de sprookjestuin die hij achter zijn huis maakte van allerlei afvalmateriaal en waaraan hij jarenlang gewerkt heeft.
Getuigen de foto's van hun enig kind al van een grote liefde, de kleine Rina moet het bijzonder getroffen hebben met haar handige pappa. Ze was een jaar of vier toen haar cavia's toe waren aan een eigen huisje. Het bleef niet bij die nieuwbouw want al snel verrees erachter een kasteel met een echte waterval, gevolgd door een sprookjesachtig dorpje, kloeke rood-met-witte-stippen-paddestoelen en uit de kluiten gewassen kabouters. Rinus toont nog altijd trots de artikelen die er over verschenen in het jeugdblad Jippo en het Nieuwsblad van het Zuiden.

Lindebloesem

De sprookjestuin is al lang verdwenen. Maar gelukkig leeft ze nog voort in diverse foto's, waaronder polaroids in nog altijd warme kleuren. Op één ervan zie je een tekstbordje dat op een van de bouwsels is bevestigd. Met enige moeite valt te lezen:

Kabouterstad anno 1968

Al zijn u kinderdromen
Al lang vervlogen, toch
Hier komen ze weer
Even naar boven.

De laatste keer dat Rinus de krant haalde was in de zomer van 2006. Toen vertelde hij een verbaasde verslaggever van het Brabants Dagblad dat hij al zestig jaar shag van lindebloesem rookte...

Fotobijschriften

1 Rinus, 2 jaar; 1934.

2 Het huwelijk van Rinus en Ans werd ingezegend in de kerk van de H. Margaretha Maria Alacoque aan de Ringbaan West; 1966.

3 Ans en Rina, 1968.

4 Nieuwjaar 1972. Rina en opa Louer.

5 Ans en Rinus en familie in de sprookjestuin, ca. 1980.

6 Boer Aarts op de Bredasweg had jarenlang een Sinterklaasfiguur aan de gevel van zijn boerderij hangen. "Hier ben ik hem aan het schilderen, later heb ik 'm helemaal gerestaureerd", zegt Rinus. Ca. 1982.

7. De huishond Cora na een operatie. "Ze had gevochten met de hond van Rina's vriend." Vermoedelijk jaren tachtig of negentig.

8. Rinus schat zo'n 10 à 12 mini-orgeltjes gebouwd te hebben. Dit is er een van. Vermoedelijk jaren tachtig of negentig.

9 Rinus in de danstent op de Tilburgse kermis, ca. 2000.

10 Rinus werkte acht jaar als taxichauffeur. ‘Hier breng ik een leuk jongetje naar school', schreef hij op deze foto die in 2002 in de Lange Nieuwstraat gemaakt werd.