Gepubliceerd 31-12-2010 14:27 Koosje Koosje zangertjes

  • Datering van de foto: begin 20e eeuw
  • Wie staan erop: Onnozele Kinderen op de feestdag van de Onnozele Kinderen op 28 december ... Volksgebruik en folklore dat halverwege de 20e eeuw ondergesneeuwd is door de viering van Sinterklaas op 5 december en door het Driekoningen-zingen op 6 januari

 

Kleine kinderen, jongens én meisjes tot circa 10 of elf jaar, waren die dag de baas en gingen verkleed als volwassenen de straat op, al zingend langs de deuren om geld of snoep te vragen.

Oude kleren, bolhoeden van vader, dameshoedjes van moeder of tante kwamen op 28 december van pas. In 1929 (foto 1) werden vier jongens op de foto gezet in het buitengebied in Tilburg, verkleed en zingend als 'Koosje-Koosje'. De twee kinderen van foto 2 zijn speciaal voor de foto op een stoel gezet. Wellicht wijst dit erop, dat de folklore toen al op een lager pitje stond en men het voor later wilde vastleggen. Op foto 3 kwam een straatfotograaf een paar zingende kinderen tegen.

Koosje Koosje,
Dat is mijn naam,
Ik heb het in mijn broek gedaan,
Ik ben de helft al verloren,
De rest zit aan mijn gat gevroren.
Gif me toch 'n kwartje ?!?

De Katholieke Kerk viert 28 december het Heilige Onnozele Kinderen-feest, waarmee de onschuldige kinderen van 2 jaar en jonger uit Bethelem worden bedoeld. Die werden volgens de historie allen op gezag van Herodes vermoord. In TIlburg leidde dit feest tot het volksgebruik van de 'Kinderen De Baas' en 'Koosje-Koosje-Zingen' ... In heel Nederland werd dit feest halverwege de 20e eeuw (of misschien al wel eerder) verdrongen door Sinterklaas op 6 december en Driekoningen op 6 januari .

Vaag herinner ik me verkleedpartijtjes in de jaren 50 van de vorige eeuw samen met zusjes en vriendinnen, met lange rokken, dameshoedjes, hoge hakken. Maar het echte Koosje-Koosje-zingen was er toen al eigenlijk niet meer bij. Toch leuk om deze oude folklore nu weer terug te kunnen vinden op het Geheugen van Tilburg én in het Regionaal Archief in de vorm van oude foto's.

foto: RAT

MN vd Heijden

Tilburg Wiki

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Koosje Koosje

  •   Mieke-Nelie van der Heijden
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


MediaGerelateerde verhalen