Ho ho ho .........

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren veertig van de vorige eeuw

De kerstman! Nee, die kwam in mijn jeugd in Tilburg (nog) niet voor. Hij bestond eenvoudig niet. We hadden Sinterklaas en met kerst hadden we thuis een grote kerststal die onze pa zelf in elkaar getimmerd had. Dat was pas sfeer!

De beelden die daarin stonden vormden samen een allegaartje. Zo was het kindje Jezus groter dan d'n os of d'n ezel, maar dat kwam omdat de hele verzameling afkomstig was uit een paar erfenissen, aangevuld met een paar 'krijgertjes'. Toch waren we er heel erg blij mee.

We hadden óók geen kerstboom. Ook dat was in Tilburg geen gebruik in mijn kinderjaren. Wel een paar dennentakjes boven het dak van de stal maar daar bleef het dan ook bij.

We kenden wel het fenomeen van een kerstboom maar we vonden dat 'iets protestants'. En protestanten waren over het algemeen geen Tilburgers van oorsprong en ze hadden volgens ons, als kind, ook niet het ware geloof, maar dat terzijde.

Geleidelijkaan verscheen toch de kerstboom in het straatbeeld; eerst nog onverlicht en niet al te groot. Ik zag 'm voor het eerst op d'n Heuvel staan. Veel Tilburgers vonden het wel mooi, dus werd ie van jaar op jaar groter en kwamen er ook lampjes in. Elk jaar weer meer.

Toen de kerstman op straat verscheen, was ik al weg uit Tilburg. Het was modern. Het was komen overwaaien uit Amerika. En daarmee kwam er weer een nieuwe cadeautjes-ronde in gebruik, zo kort na Sinterklaas. De middenstand wist er wel raad mee.

Ik heb er nooit goed aan kunnen wennen, maar nu verlangen er zelfs onze kleinkinderen naar. Ho ho ho, zeggen ze dan maar ik denk "waar zijn we aan begonnen" ??

Louis Sparidans, Grave