Gepubliceerd 20-12-2010 17:25 Herwonnen Levenskracht

  • Datering van de gebeurtenis: Eind jaren veertig (20e eeuw)

Van het een komt het ander. Schreef ik vorige week op deze site nog over 'Credo Pugno' in Tilburg rond 1950 (zie desgewenst aldaar), gisteren kreeg ik een mailtje van een Tilburger die me vroeg "zegt jou Herwonnen Levenskracht uit die periode nog iets ?"

Jazeker, 'Herwonnen Levenskracht' was in de naoorlogse jaren in Tilburg (ook) zeer bekend! Ook bij ons thuis kwam aan het eind van de jaren-veertig, om de twee weken op zaterdagmiddag, iemand er een dubbeltje voor ophalen. Hij zette dan twee kruisje achter onze naam in het kleine notitieboekje dat hij bij zich had.

Ik wist als kind ook waar het voor was. Ik zat in die jaren wel eens achter op de fiets bij mijn vader, als we voorbij de toenmalige 'Klokkenberg' reden, langs de Bredaseweg. Een sanatorium.

Het 'zat' na de Tweede Wereldoorlog (tot 1953) in het tehuis waarin nadien Huize Piusoord gevestigd werd, tegenwoordig Amarant geheten. Na 1953 verhuisde de Klokkenberg namelijk naar een nieuwbouw in Breda.

Het was in die jaren een sanatorium voor TBC-patiënten; longtuberculose noemden we dat toen nog. Het verhaal hierachter was dat veel mensen door de slechte sociale omstandigheden resp. door onvoldoende medische zorg tijdens de bezettingsjaren langdurig moesten 'kuren' om weer te herstellen.

Vaak werd ook nog als oorzaak verwezen naar de slechte hygiënische omstandigheden tijdens de crisisjaren, voorafgaand aan de oorlog, 'de jaren-dertig'. Het werd 'een volksziekte' genoemd en werd ook nog als besmettelijk aangemerkt.

Daarom gaven we er "graag" elke twee weken een dubbeltje aan. Eigenlijk kostte het een stuiver per week maar ook toen al vond men vijf cent te weinig om er elke week voor langs de deur te gaan!

In de week voor Pasen (de Goede Week) was er een extra collecte. Dan rekende men er op dat je minstens een kwartje gaf.

Op een van bijgaande afbeeldingen (via BeeldOnline) is nog zo'n ouwerwetse vierkante stuiver uit die tijd afgebeeld.

 

Louis Sparidans

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Amarant Bredaseweg (Tilburg) De Klokkenberg Herwonnen Levenskracht Huize Piusoord

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.