Familie Van den Heuvel-Peerdeman

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie onder afbeeldingen.

Uit het album van de familie Van den Heuvel-Peerdeman

 


Familiegegevens:

Wim van den Heuvel werd op 14 februari 1937 in Tilburg geboren als zoon van Leon van den Heuvel en Miet van de Looij. Wim werkte eerst als textielarbeider en machinaal houtbewerker voordat hij in militaire dienst ging. Daarna in de bouw gegaan en vervolgens, in 1959, geëmigreerd naar Australië. Daar leerde hij Margot Peerdeman (5-11-1941, Hoorn) kennen, dochter van sigarenmaker Ties Peerdeman en Taeske de Boer. In 1964 trouwde het paar in Mosman, een voorstadje van Sydney, waar ook hun zonen Leon en John geboren werden. In 1969 keerde de familie definitief terug naar Nederland en vestigde zich in Tilburg, waar zoon Erik het eerste levenslicht zag. Wim en Margot hebben acht kleinkinderen.

 

Familieverhaal

Wim van den Heuvel was 22 toen hij in 1959 naar Australië emigreerde, het continent waar ook zijn zus Corrie al woonde. Hij vond werk in de bouw en ontwikkelde zich tot een ervaren ijzervlechter. Ook leerde hij er een Nederlandse meisje kennen: Margot Peerdeman, dochter van een sigarenmaker uit Hoorn. De familie Peerdeman had zich reeds in 1958 in Australië gevestigd. Margot zou uiteindelijk Wims vrouw worden. Toch zag het daar aanvankelijk niet naar uit want in 1961 reisde de Tilburger af naar zijn geboortestad en niet alleen vanwege de 40-jarige bruiloft van zijn ouders. "Ik was ook van plan hier te blijven, maar ik ben toch weer terug gegaan." Terug in Australië kreeg Van den Heuvel serieus verkering met Margot en trad met haar in het huwelijk op 4 april 1964 in Mosman, een voorstadje van Sydney.
Hetzelfde jaar nog werd hun eerste kind geboren, een zoon - ‘Het was een haasthuwelijk', zegt Margot lachend. Het manneke werd genoemd naar zijn opa: Leon. In 1967 volgde John.
Twee jaar later keerde de familie definitief terug naar Nederland.

'Oorlogsbruiden'

Van den Heuvel heeft op zolder heel wat fotoalbums staan, maar er is één foto die hij er zelf meteen uitlicht. Het is een groepsfoto die gemaakt werd op de dag dat zijn vader en moeder hun 40-jarige bruiloft vierden. Zoals dat toen ging, begon de feestelijke dag met een Heilige Mis. Die werd opgedragen in de St. Anna-kerk. En voor de deuren van die al lang geleden gesloopte kerk werd de groepsfoto gemaakt. "Er zitten twee oorlogsbruiden bij", zegt Wim en wijst naar zijn zus Annie die met Joe Toszer trouwde, een Canadees van Hongaarse afkomst. "Annie is hier getrouwd met de handschoen - Joe was al terug in Canada", zegt Wims vrouw. Hij weer: "En daar links staan mijn zus Dina en haar man Norman Trotter. Die woont nog steeds in Engeland. Annie en Joe zijn al overleden."
Wim en zijn zus Corrie waren dus niet de enige Van den Heuvels die Nederland verlieten om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Waarom is hij eigenlijk niet in Australië gebleven met zijn gezin, zoals de broers en zussen van zijn vrouw? "Mijn ogen gingen achteruit", antwoordt hij. Zij: "De sociale voorzieningen waren toen heel slecht. Je kreeg vijf ziekendagen per jaar uitbetaald. Krijg dan maar eens griep! Dan was je ziek van je eigen geld." Hij: "Ik kon de hitte ook niet goed aan." En hij vertelt hoeveel wolkenkrabbers hij mee heeft helpen bouwen als ijzervlechter. "Als je al die gebouwen op elkaar zou zetten, kwam je bijna in de hemel", zegt zijn vrouw. Zelf staat ze op een foto die Wim van haar maakte in Sydney toen ze in 1987 op familiebezoek waren in Australië. De achtergrond wordt gedomineerd door een witte toren. "Vijftig verdiepingen - ik heb er 25 maanden aan gewerkt."

Nostalgische stukjes

Maar in 1969 keerden ze dus definitief terug. Na een tijdje ingewoond te hebben bij Wims ouders in de Meidoornstraat betrok het gezin een eigen woning aan de Sparrenstraat waar Wim en Margot nog altijd wonen. "Ik heb hier van alles gedaan", vat Wim zijn verdere loopbaan samen. "Zeg maar manusje van alles, van kraanmachinist tot conciërge van twee sportzalen in Tilburg-Noord. Vanwege de ziekte van mijn vrouw ben ik op mijn 61ste met vervroegd pensioen gegaan." Sindsdien maakt hij zich als vrijwilliger in de Bomenbuurt nuttig en staat ondermeer bekend om zijn nostalgische stukjes in het wijkblad.


Informatie bij de foto's

1. Deze foto werd in 1961 gemaakt voor de St. Annakerk bij gelegenheid van de 40-jarige bruiloft van Leon en Miet van den Heuvel-van de Looij . Drie zusters van Wim moesten ervoor overkomen uit Engeland, Canada en Australië. Achterste rij v.l.n.r. Miets moeder, Sjannie Verschuren-van den Heuvel, Eddy Verschuren, Norman Trotter, Kees Trommelen, Dina Trotter-van den Heuvel, Jan van den Heuvel, Corrie Granneman-van den Heuvel, het bruidspaar, Wim zelf, Annie Toszer-van den Heuvel, Riet Trommelen-van den Heuvel. Op de voorste rij de kleinkinderen (v.l.n.r.) Mary Trotter, Ken Granneman, Jean en Ann Trotter, Terry Toszer en Peter Verschuren.

2 Wim als dienstplichtig militair in Curaçao, 1957.

3. Wim en Margot trouwden op 4 april 1964 in Mosman, een voorstadje van Sydney. Achter hen de ouderlijke woning van Margot.

4. Wim en Margot tijdens het bruiloftsdiner. (Zelfde locatie, zelfde datum).

5. Wim en Margot met hun eerste kind, Leon; najaar 1964.

6. Het gezin van Wim en Margot vlak voor hun definitieve terugkeer naar Nederland in 1969.

7. Vader Wim leert John fietsen in de Sparrenstraat; rechts Leon. Ca. 1971.

8. Erik op een slee in de Loonse en Drunense Duinen, ca. 1976.

9. Tijdens een familiebezoek aan Australië in 1987 fotografeerde Wim zijn vrouw Margot tegen de achtergrond van het bekende torengebouw Australian Square in Sydney. "Daar heb ik 25 maanden als ijzervlechter aan meegewerkt, een gebouw van vijftig verdiepingen."

10. Wim en zijn kleinkind Kim, een dochter van Leon en Carla van den Heuvel-Moes, thuis in de Sparrenstraat, 1996.