Piet Stokkermans: geen grens te ver

  • Geboortedatum: 00-00-1931
  • Sterfdatum: 00-00-0000

 

Dit artikel is een (bewerking van een) hoofdstuk uit het gloednieuwe boek 'Jazz in Tilburg, honderd jaar avontuurlijke muziek'.

Piet Stokkermans, geboren in 1931, is een van de smaakmakers van de Tilburgse muziek. Hij heeft met name in oude-stijljazzorkesten gespeeld, maar ook in amusements- en dansorkesten, waarin hawaiimuziek zijn specialiteit was.
Begonnen als gitarist had hij les van Bill Coolen. Op zeker moment waren er te veel gitaristen in een orkest en om aan de bak te blijven, ging Piet Stokkermans contrabas spelen. Ook schroomt hij niet om regelmatig achter de grote trom in looporkesten te fungeren.
Piet begon zijn muzikale leven in 1947 bij de Bokohini Hawaiians van Frans van Limbergen. Daarna ging hij op z'n 18e naar The Honolulu Strings, onder leiding van Frans van Oirschot.
Via Ad van Bekhoven kwam Stokkermans in 1953 bij The Wooltown Jazzband terecht. Dit avontuur duurde slechts een jaar, omdat hij door Ad Viellevoye werd gevraagd om in zijn kwartet XYZ te komen spelen. Dat deed hij ongeveer tien jaar, maar intussen speelde (schnabbelde) hij ook bij andere orkesten, waaronder de Honolulu Strings.

Live muziek
In Tilburg waren in die tijd vele horecagelegenheden waar live muziek werd gespeeld. Een van de meest toonaangevende cafés was Mietje van de Loo op de Heuvel. Op zaterdag en zondag speelde Piet daar met Ton Matthijssen op hawaiigitaar, blokfluit, ukelele en zang. De muziek varieerde van hawaaiimuziek, Max Woiski tot swingmuziek.
In 1963 kwam Piet Stokkermans terecht bij The South Jazzband. Hij speelde er in totaal vier jaar, zij het met een kleine onderbreking. In 1968 werd Piet gevraagd voor het Trio van Jan van der Sterren, samen met Wim Jansen. Het trio speelde veel bij Willem en Irene Marschalk in hun bar aan het Wilhelminapark en in Cascade, een café op de hoek van de Veldhovenring en Oude Langestraat. Na twee jaar was Piet er echter aan toe om zijn bas in de hoek te zetten. Het was mooi geweest.
Zes jaar later ging Piet op een middag naar een optreden van Manus Wayers, bassist en zanger. Toen hij aan Stokkermans vroeg om een paar nummers mee te spelen, ging bij Piet de knop weer om. Trompettist Frans van Wasbeek verzocht hem om in zijn Horse Shoe Six Jazzband te komen spelen. In 1977 werd Stokkermans door zijn oude maten weer gevraagd voor The Wooltown Jazz Band. Hij zou daar blijven tot 1983, omdat toen de bezetting na een interne kwestie opnieuw werd samengesteld.
In deze periode schnabbelde Piet ook al in The Old Jazzmen met als thuishaven Bos en Duin in Udenhout. Toen hij zijn handen vrij had, werd hij de vaste bassist van dat gezelschap.

The Old Jazzmen
Piet speelde in totaal tien jaar (tot 1993) bij The Old Jazzmen, maar viel ook veel in bij andere orkesten. Een goed voorbeeld daarvan was The Taveerne Jazzband uit Oisterwijk van drummer Frits Wassenberg. Dat gebeurde in café Koosje op de Lind. Piet speelde ook in The Bourbon Street Paraders, The Showboat Jazzband, The Dixie Daddy's, Old Jazz Maniacs en The River Village Jazzband.
Vanaf 1993 speelt Piet Stokkermans bij The Paradise Jazzband, waar hij door Frans van Wasbeek werd binnengehaald. Maar een schnabbelaar is Piet altijd geweest en dat zal wel zo blijven. Zo speelde hij met het Trio Thieu Prinsen (piano) samen met Frans Soulier op gitaar. In café Alt Wien aan de Trouwlaan was hij regelmatig te vinden met The Swing Specials.
Rond 2000 speelde Piet nog twee jaar in het Trio Henk Huismans (piano) met Tamas Schiffer op viool. Tamas is een Hongaarse musicus, die later muziekleraar is geworden. Piet Stokkermans wil zo lang doorspelen als hij het fysiek kan opbrengen.