Welke Tilburgers doen mee ?

  • Datering van de gebeurtenis: 2010 (en 1907)

Het mag inmiddels bij vele Tilburgers als bekend worden verondersteld: MUZIMA, het Muziekinstrumentenmuseum in Tilburg moet nodig een nieuw onderdak hebben!

De meeste Tilburgers weten inmiddels wel dat Tilburg vroeger werk verschafte aan honderden Tilburgers, die tesamen een halfmiljoen muziekinstrumenten hebben geproduceerd en daarmee een van de grootste muziekinstrumentenfabrieken in Europa op de kaart hebben gezet. In Tilburg!

Ik zal één voorbeeld noemen, met zowel een positief als negatief "randje". Onder alle andere muziekinstrumenten die er werden geproduceerd, zeg maar tussendoor, werden er in 1907 op basis van een order uit Engeland niet minder dan 900 (ja, u leest het goed!) 900 piano's vervaardigd in Tilburg.

Geen kleine order dus en er werd met vol enthousiasme aan gewerkt. Tilburg had een naam hoog te houden, want ze exporteerden al naar meer landen, in én buiten Europa. Toen ze eenmaal klaar waren, al die 900 piano's, werden ze verscheept. Eerst op de trein, daarna het schip in.

Maar nu de negatieve kant. Ook Kessels (want zo heette die muziekinstrumentenmakersfabriek) ging het schip in, maar dan in figuurlijke zin: de piano's werden namelijk nooit betaald! Wat een ramp!

Een volgende ramp vond twee weken geleden plaats. De meesten onder u weten het al. Er werd ingebroken in het provisorische onderkomen waarin Muzima is gevestigd in Tilburg. Zij bewaren een groot deel van de collectie van Kessels-instrumenten, voorzover er die, over de hele wereld, nog waren.

Tussen de 80 en 100 koperen instrumenten, meestal honderd jaar of ouder, werden "zomaar" gestolen. Waarschijnlijk door koperdieven die er een paar tientjes voor hoopten te krijgen.

U begrijpt het al. Er moet nu eens eindelijk een goed museum komen! Een plek waar alles veilig en goed tentoongesteld kan worden. Marjo Frenk, de cultuurwethouder van Tilburg, kan daar niet alleen voor zorgen. Ze moet de Gemeenteraad mee krijgen. Er moet geld "gevonden" worden enz.

Denkt u mee? Is er een geschikte plek in uw buurt? Ongeveer 600 m2 oppervlak. Verwarmd? Goed toegankelijk? Of wilt u Muzima financieel helpen? Kijk op de site!

Louis Sparidans, Grave

Media