Jan Nooijens, ziel van de Tilburg Big Band

  • Geboortedatum: 00-00-1923
  • Sterfdatum: 00-00-1990

Dit artikel is een (bewerking van een) hoofdstuk uit het gloednieuwe boek 'Jazz in Tilburg, honderd jaar avontuurlijke muziek'.

Jan Nooijens, geboren in 1923, volgde in 1941 een opleiding aan de Tilburgse Muziekschool en was nadien jarenlang trompettist bij de Koninklijke Harmonie Orpheus. Daarnaast speelde hij als trompettist bij The Kennedy's onder leiding van Martin de Laat. Dit dansorkest trad onder meer op in de Scala, Metropole, hotel Modern en dancing Lido. In 1945 speelde dit orkest tweemaal voor de KRO-radio, evenals voor de BRT-radio in Brussel.
Daarna was Nooijens lid van De Nieuwe Zes van Dick Doorenbosch. In 1958 verloor hij zijn hart aan de Tilburg Big Band. In 1972 vroeg de bigband hem zijn trompet aan de wilgen te hangen en de muzikale leiding op zich te nemen. Aanvankelijk wilde hij weigeren, maar in het belang van het orkest nam hij de dirigeerstok aan. Hij stuwde zijn muzikanten op tot een bovenmaats niveau. Door hem werd de Tilburg Big Band een volwassen orkest.
Jan Nooijens stond in Tilburgse jazzkringen bekend als een rechtschapen man, die zonder een blad voor de mond te nemen voor zijn muzikale mening uitkwam. Nooijens was zeer toegankelijk naar mensen toe, maar als hij voor zijn orkest stond en er werden missers gemaakt of dissonanten gespeeld dan was hij niet mild in zijn commentaar. Na de repetitie kon je met hem echter gezellig een glas drinken.
Naast muzikaal leider was Jan Nooijens ook en vooral componist en arrangeur van de Tilburg Big Band. In de beginperiode speelde het orkest werk van componisten als Bert Paige en Glenn Miller. Later stortte het orkest zich op het moeilijkere repertoire van onder andere Count Basie, Duke Ellington, Stan Kenton, Thad Jones en Mel Lewis. De laatste jaren stonden ook composities van Paul McCartney en Chuck Mangione op de lessenaars. Nooijens had een voorliefde voor Stan Kenton en werd dan ook in de wandelgangen Stanneke genoemd.


Man van perfectie
Nooijens was een man van perfectie. De Tilburg Big Band kreeg regelmatig verzoeken om tijdens Jazz Meeting Tilburg een concert te geven in de grote zaal van de Stadsschouwburg, met beroemde gasten zoals in 1982 bijvoorbeeld Jean ‘Toots' Thielemans. Toen Nooijens enkele jaren daarna weer zo'n verzoek kreeg weigerde hij dat, omdat enkele bandleden ziek waren of niet beschikbaar. ‘Als we op deze manier moeten spelen kunnen we niet ons normale niveau bereiken', was zijn argumentatie.
In 1983 speldde burgemeester H. Letschert Nooijens voor zijn verdiensten de gouden speld van de gemeente Tilburg op. Jan Nooijens overleed in 1990.

Tilburg Wiki: