Gepubliceerd 22-11-2010 17:12 De Rooi Harten

  • Datering van de gebeurtenis: 1882 tot 2008

Laatst schreef ik over een "beroemde" Gravenaar, Mgr Tillemans, die via de "Rooi Harten" in Tilburg, in het oerwoud van het vroegere Nederlands Nieuw-Guinea belandde. "Bij God en de Graaf is alles mogelijk", zeggen ze hier dan.

Toen ik begin deze maand in Tilburg was, ben ik nog eens langs het immense klooster aan de Bredaseweg gelopen. "Het Missiehuis" noemden we dat vroeger en inderdaad, honderden paters en broeders met een "rooi hart" zijn van hieruit in de vorige eeuw naar allerlei avontuurlijke missiegebieden vertrokken.

Ook herinner ik me dat ik er meer dan vijftig jaar geleden eens een "missie-tentoonstelling" heb bezocht, waar allerlei kunst- en andere voorwerpen te zien waren uit de gebieden waar de paters werkzaam waren. Misschien moet je dat tegenwoordig wel "geroofde kunst" noemen, maar destijds was dat natuurlijk goed bedoeld.

Het is geen echt klooster meer, want de paters zijn "vrijwel op", begreep ik, althans Nederlanse paters. Er worden ambitieuze plannen ontwikkeld door een woningbouwvereniging en een aannemer om het oude klooster, tuin en bijgebouwen een herbestemming te geven.

Het gebouw is al 120 jaar oud (uit 1890), lees ik bij het RAT. En menige Tilburger heeft zich daar laten opleiden tot missionaris, o.a. voor de Molukken, Nieuw-Guinea, de Filippijnen en Brazilië. Later kwam daar heel Indonesië bij.

De Congregatie van de Paters MSC (zoals ze officieel heten) bestaat al sinds 1854 (opgericht in Frankrijk) en waren (ooit) werkzaam in 53 landen! In 1880 vestigden ze zich in Nederland, aanvankelijk in Haaren maar al snel daarna verhuisden ze naar Tilburg, naar een klooster aan de Veldhoven in een voormalige wolfabriek, totdat in 1890 het monumentale klooster aan de Bredaseweg klaar kwam. 2008 was het laatste jaar dat er nog paters woonden.

Bijgaand nog een aantal afbeeldingen van het Missiehuis, via BeeldOnline, waarvan op afbeelding 6 het "tijdelijke" klooster aan de Veldhoven is weergegeven (in 1882).

Tot slot: om u uit uw huidige "tent" te lokken, schrijven de nieuwe projectontwikkelaars van het klooster (met wat erbij hoort) op hun site:

"Stelt u zich eens voor: een tuin verborgen achter hoge kloostermuren. Het tjilpen van vogels op een vroege zomerochtend. Een torenspits prijkend aan een heldere hemel. Beuken, zacht wiegend in de wind.

De dieprode stenen van een oud missiehuis. Een plek van rust in het drukke stadsleven." en "het Missiehuis aan de Bredaseweg blijft ook na herbestemming een missiehuis. De plannen voorzien in een inspirerende werkomgeving voor ‘ondernemers met een missie' enzovoorts ....."

Daar is over nagedacht, dat merkt u wel.

 

Louis Sparidans, Grave

Tilburg Wiki

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Missionarissen van het Heilig Hart Paters MSC Rooi Harten

  •   Louis Sparidans
  •   0    0    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.