Natuurmuseum Brabant, 15e Lustrum

  • Datering van de gebeurtenis: 25-11-2010


De eerste vijftig jaar waren het voornamelijk bevlogen natuurdeskundigen en liefhebbers die het expositiebeleid bepaalden. Met de sterke groei van de bezoekers en de eisen die de gemeenten en provincie stelden kon dat niet langer. Een professioneel bestuur op-afstand was nodig en introduceerde het onmisbare netwerk en de leidinggevende kennis.
Natuurmuseum Brabant bestaat nu 75 jaar, waarvan de laatste 25 in het huidige pand aan de Spoorlaan, afb. 1 & 2. Kenmerkend voor de laatste 25 jaar waren de vele succesvolle veranderingen en vernieuwingen.
Verdwenen is de collectie van het vroegere Volkenkundig museum, maar toegevoegd is de nu zo belangrijke milieu-educatie, een onderdeel van het gemeentelijk onderwijs- en milieubeleid, afb. 3.

Een hoogtepunt was het bezoek van Hare Majesteit Koningin Beatrix, die in het kader van het ‘Europees Natuurbeschermingsjaar', op vrijdag 15 september 1995 een bezoek bracht aan de tentoonstelling ‘Natuur zonder grenzen', afb. 4, met de heren v.l.n.r. Frans Ellenbroek en bestuursvoorzitter professor Piet Verheijen.

Algemene bekendheid van het museum en zijn specifieke exposities neemt ook fors toe door de veelal ludieke kernachtige titels als
Moeders Mooiste
Bettie akkem aaj
Hoezo seks
Kinderen zijn hinderen, vaders en moeders zijn loeders
Poepgoed
Drugs; je lust of je leven

Verrassend is de belangstelling van de kleuters, al of niet begeleid door grootouders(!), voor de speel- en spelmogelijkheden bij aangepaste tentoonstellingen als ‘Rikkie Rups' en ‘Wouter Kabouter', afb. 5 &6. Voor de iets oudere jeugd blijven er de boeiende themaspeurtochten bij de lopende exposities.
Landelijke waardering daarvoor bleek met de uitreiking van de score van ‘4 sterren' in AVRO's jeugdprogramma ‘Museumbende' in 2003. In 2007 werden dat zelfs ‘5 sterren'!
Als een stuk erkenning voor het werk van de directeur Frans Ellenbroek en de medewerkers kreeg hij in 2006 op het Provinciehuis in den Bosch de Brabantse Museumprijs uitgereikt.

Het bezoekersaantal is in de laatste 25 jaar verdubbeld, van minder dan 25.000 naar ruim 50.000 bezoekers per jaar, waarvoor wel steeds de nodige creativiteit was vereist. Toekomstgericht komen bij het huidige lustrumfeest daarom als nieuw en vernieuwd aan de orde:
De verbouwing van de benedenetage en renovatie van de buitenkant.
De introductie van een nieuwe museumslogan met muzikale verrassing.
Het splinternieuwe ruime café met zijn brede assortiment.
De introductie van de OO-ZONE, een Ontdek-en Onderzoeksdomein voor de Natuur. Deze biedt de bezoekers een nieuwe vorm van zelfwerkzaamheid met een bijzondere mix van een open depot en onderzoeksplekken bij de tentoonstellingen.

Natuurmuseum Brabant is nu weer klaar voor de toekomst. In het ruim een eeuw oude pand, een rijksmonument, zal ongetwijfeld ook het volgende grote lustrumfeest, 100 jaar Natuurmuseum gevierd kunnen worden.