Koper, maar dan met een zwart randje

  • Datering van de gebeurtenis: 16 en 17 november 2010

Vandaag, twee weken geleden, bezocht ik Muzima, het Muziekinstrumentenmuseum in Tilburg. Ik schreef er de afgelopen weken al eerder over op "het Geheugen" en plaatste daar enkele fotootjes bij die ik er maakte. Enkele daarvan plaats ik opnieuw.

Afgelopen week, in de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 november 2010 werd er in het museum ingebroken en verdwenen er "zomaar" bijna honderd museumstukken, voornamelijk koperen blaasinstrumenten en "ander koper", waardevolle antieke instrumenten behorend tot Tilburgs cultureel en industrieel erfgoed, indertijd door Tilburgers vervaardigd in de Tilburgse Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Muziekinstrumenten van Mathieu Kessels aan de Industriestraat, waar nu de Hart van Brabantlaan loopt.

Een deel is intussen teruggevonden, helemaal verknipt en versnipperd, bij een metaalrecyclingbedrijf, zo las ik gisteren op de site van het Brabants Dagblad. Ook van de instrumenten, waarvan ik twee weken geleden nog mooie fotootjes mocht maken, zoals deze hiernaast.

Ik weet dat de Gemeente Tilburg het museum in beginsel een goed hart toedraagt. Immers, nog in de afgelopen septembermaand kende de Gemeente het museum een beperkte subsidie toe, zo las ik eveneens in het Brabants Dagblad.

Alleen, het museum moet hoognodig een nieuwe ruimte vinden!

In het plaatsje waar ik woon (Grave) staan best een aantal panden leeg waarin het museum niet zou misstaan, alleen heeft Tilburg daar niets aan. Het museum hoort in Tilburg thuis!

Wat ik hiermee zeggen wil, als er in Grave zoveel mogelijkheden zijn en Tilburg is qua inwoneraantal minstens vijftien-maal groter, dan moet het toch mogelijk zijn om in Tilburg een goeie plek te vinden waar, althans nog de rest van de collectie, veilig kan worden ondergebracht en kan worden bezichtigd!

Heus, het gaat om écht Tilburgs cultureel én industrieel erfgoed !

Louis Sparidans, Grave