Emile Verbunt, bekende Tilburger en begaafd jazzdrummer

  • Geboortedatum: 00-00-1910
  • Sterfdatum: 00-00-1979

Dit artikel is een (bewerking van een) hoofdstuk uit het gloednieuwe boek ‘Jazz in Tilburg, honderd jaar avontuurlijke muziek'.

Emile Verbunt, geboren in 1910, was tijdens zijn leven een Bekende Tilburger. Hij bekleedde talrijke bestuursfuncties, was een spin in het web van het sociaal-maatschappelijk leven in de stad en daarnaast speelde hij ook nog jazz. En niet zomaar; de sessies van de Tilburgse slagwerker met Amerikaanse jazz'kanonnen' als Earl Hines, Coleman Hawkins en Pops Foster zijn legendarisch.
In 1933 formeerde Emile Verbunt The Men from the South (afb. Emile Verbunt is de zittende man rechts), een orkest dat speelde in de Chicagostijl. Daar kwamen bekende Tilburgse namen in voor zoals Jan Kerstens, Willy Heufke, Jan-Karel Verbunt, Joop van der Pant, Ab Luyx, Harry Muller en George Diepen. André Eschauzier was ook dikwijls van de partij.
‘The Men' speelden veel in de Philharmonie en hadden gangbare jazzmuziek zoals van Duke Ellington op het repertoire staan. Peter Schilperoort, later leider van de befaamde Dutch Swing College Band, speelde in de weekeinden vaak mee in de band van Emile Verbunt voor een gage van slechts een pilsje!
Emile Verbunt had zitting in talrijke besturen, waarvan we er enkele noemen. In 1936 was hij medewerker van de Nederlandse Jazz Liga, later was hij oprichter van de Tilburgse Lionsclub. Zijn alom gewaardeerde activiteiten voor de bejaardenzorg werden onder meer gehonoreerd met een pauselijke onderscheiding. Ook aanvaardde Emile Verbunt een bestuursfunctie bij Willem II. In kringen van de pers genoot Emile Verbunt respect vanwege zijn beminnelijke taakopvatting als gastheer van de destijds bekende persdagen in de Verbunt-wijnkelders aan de Langestraat. In 1975 ontving Emile Verbunt uit handen van de burgemeester H. Letschert de zilveren legpenning van de gemeente Tilburg.

Dierentuin
Emile Verbunt zocht zijn heil ook regelmatig buiten Tilburg. Zoals die keer toen hij intekende voor een jazzfeest in de dierentuin van Den Haag. De organisatie was in handen van de afdeling Den Haag van de Nederlandse Jazz Liga. Er stond een bijzonder programma op papier, met als hoofdattractie de bekende zwarte hot-violist Eddie South die zijn Swing Quartet meebracht. Het programma vermeldde verder twee nieuwe bands: The Men from the South en The Solid Senders, een danspaar en tenslotte een jamsessie.
Eddie Hamm, erelid van de Haagse Jazzclub en bas- en tubaspeler in onder meer de Swing Papa's, herinnert zich Emile Verbunt als een fantastische drummer. En niet alleen omdat Emile Verbunt in die periode van zijn leven in het Scheveningse Kurhaus de solistenprijs voor de beste drummer binnen haalde.
Jazzclub Two Beat and Modern Jazz Society in horecagelegenheid Moulin Rouge in de Koestraat vierde in 1965 het eerste lustrum. Een Tilburgs feest zonder Tilburgse inbreng mag niet geslaagd worden genoemd vond ook Verbunt. Daarom traden vier Tilburgse orkesten aan: de Tilburg Big Band, The South Jazzband, Work Group en... The Men Of The South, 35 jaar eerder opgericht door Emile Verbunt.
De bezetting van de band zag er die zondagmiddag in januari 1965 als volgt uit: Fons Knegtel sr klarinet, baritonsaxofoon en zang; Jan Hoeks alt- en sopraansaxofoon; Jacques van Poll tenorsaxofoon; Guus van Oirschot trombone en trompet; Arie Beukers piano; Marcel Hendricks piano, klarinet en trompet; Nico Ayer gitaar; Berry van Eyck contrabas en Emile Verbunt drums. Het werd een sessie die ongeëvenaard bleek.

Zieke mensen
Op het podium van de Stadsschouwburg stond op 19 maart 1967 The Men from the South om vier zieke mensen een beter menselijk bestaan te geven. Dat was een opmerkelijke gebeurtenis, want het orkest speelde uitsluitend op besloten bijeenkomsten. Leider/slagwerker Emile Verbunt lichtte dit facet bij deze gelegenheid toe: ‘We spelen voor het eerst in het openbaar, louter en alleen voor ons plezier en voor een prachtig doel. Acht keer per jaar komen de tegenwoordige bandleden bij elkaar. Repeteren doen we niet. Het plezier van het samenspelen is genoeg. Je zou het een onderlinge jamsessie kunnen noemen. Wie er in de band zitten? Dat zijn er nogal wat: Fons Knegtel klarinet, baritonsax en zang; Jan Hoeks sopraan-, alt- en tenorsaxofoon; Arie Beukers piano; Nico Ayer gitaar; Berry van Eyck contrabas en ikzelf op drums. Dat is het wat betreft de Tilburgers. Dan hebben we verder nog: Harry Kuypers uit Bussum op ventieltrombone, altsaxofoon en klarinet, Jacques van Poll op tenorsaxofoon, G. van Oirschot uit België op trompet, Tony van Kampen uit Weert op trompet, Marcel Hendricks uit Den Bosch op piano, klarinet en trompet en Hans Krijts ook uit Den Bosch op gitaar en als zanger'.
Na een kortstondige ziekte overleed Emile Verbunt op 69-jarige leeftijd in april 1979. Hij was een persoon die iedereen tot zijn vrienden rekende en veel voor de Nederlandse jazz heeft betekend.