Muzima (vervolg)

  • Datering van de gebeurtenis: Vandaag, 5 november 2010

Al eerder verhaalde ik over "Muzima", het muziekinstrumentenmuseum in Tilburg. Op uitnodiging van de conservator (beheerder), mevrouw Eveline Passier, bezocht ik het vanmiddag. Een ontdekking!

Het museum bezit meer dan 2.000 (!) muziekvoorwerpen, variërend van koperen en houten blaasinstrumenten, slag- strijk- en tokkelinstrumenten tot piano's, pianola's en speeldozen. Voor een groot deel afkomstig uit de (indertijd) grootste muziekinstrumentenfabriek van Europa.

En waar stond die fabriek? In Parijs, Londen of Berlijn? Nee ...... joh, gewoon in Tilburg!

Het was de fabriek van (de oprichter) Mathieu Kessels, begonnen in 1880, 130 jaar geleden dus! Na zijn overlijden werd de fabriek voortgezet door zijn zonen en in totaal werden er in de loop der jaren meer dan een halfmiljoen (!) muziekinstrumenten vervaardigd! Door Tilburgers!

Eveline Passier is de vierde generatie "Passiers" die zich hiermee bezig houdt en zet daarmee de traditie van haar vader voort. Als muziekhandelaar begon hij met het verzamelen van muziekinstrumenten en stelde destijds al zijn collectie ten toon.

Maar daarvoor werkten zowel de grootvader als de overgrootvader van Eveline bij Kessels. Wat er dus in het museum staat is gewoon cultureel erfgoed van Tilburg van de bovenste plank!

Het museum zit momenteel nog in een tijdelijke huisvesting, waarvan het huurcontract per 1 januari a.s. eindigt en er is nog geen zicht op een nieuwe lokatie. Een groot probleem!

Zou het geen goed idee zijn als het Stadsmuseum van Tilburg dit initiatief zou adopteren, door ná het Textielmuseum, het Peerke Donders-paviljoen en Vincent's Tekenlokaal ook een uniek Muziek-museum te stichten? Daar zouden ze goede sier mee kunnen maken!

Bijgaand enkele fotootjes die ik er vanmiddag maakte. Ik kom er nog een keer op terug.

Louis Sparidans, Grave

Tilburg Wiki:

Media