Piet Smits & Co

  • Datering van de gebeurtenis: Anno 2010 resp. in mijn jeugd

Tijdens een wandeling door Tilburg, een paar weken geleden, ontdekte ik ook nog het pand van "Piet Smits & Co in Wollen Stoffen" aan de IJzerstraat. Ik had het niet meer verwacht, na de metamorphose van het Pieter Vreedeplein. Maar toch! Bijgaand een paar fotootjes die ik ervan maakte.

Het pand dateert uit 1916 en is een voorbeeld van een pakhuis gebouwd in een latere Jugendstil-stijl, zij het in een eenvoudige uitvoering.

Ik ken het pand nog goed uit mijn jeugd want mijn (helaas veel te vroeg overleden) zwager, Jacques Verheijden, was daar in die tijd procuratiehouder. Dat was nog in de gloriejaren van de textielindustrie in Tilburg.

Op de site "Willem2straat.nl" resp. in de daarop vermelde notities van Cas van den Beld jr. lees ik dat (de wollenstoffen-handelaar) Piet Smits in 1911 de panden aan de Willem II-straat no. 34 en 36 kocht. Zodoende liet hij, als het ware in zijn achtertuin, enkele jaren nadien het pand aan de IJzerstraat bouwen.

Aan dezelfde site resp. notities ontleen ik ook een foto van hem, hiernaast als afbeelding 3 weergegeven. Uit de privé-collectie van Cas van den Beld. Verder nog twee afbeeldingen van briefhoofden uit de jaren twintig, via BeeldOnline.

Na het overlijden van Piet Smits in 1943 werd de zaak voortgezet door de familie Happel. Met de "ineenstorting" van de Tilburgse textielindustrie verdween uiteindelijk ook deze "Stoffenbeurs der Tilburgsche Textielnijverheid", zoals elders nog op de gevel staat vermeld.

Voorzover ik nu kon zien heeft het tegenwoordig de funktie van een studentenhuis. Lekker dicht bij het centrum!

Louis Sparidans

Tilburg Wiki:

Media